O pridružitvi britanski misiji na Luno razmišlja tudi ameriška vesoljska agencija Nasa. Foto: EPA
O pridružitvi britanski misiji na Luno razmišlja tudi ameriška vesoljska agencija Nasa. Foto: EPA

Na preizkusnem prostoru blizu kraja Tenby so v peščene sipine, ki naj bi posnemale Lunino površje, izstrelili tri izstrelke in znanstveniki so navdušeni nad preizkusom, saj je vse potekalo nad pričakovanji. Čeprav so videti kot izstrelki, pa ob stiku s površjem ne eksplodirajo, ampak se vanj zarinejo in morajo ostati nepoškodovani, da bi se ohranili občutljivi instrumenti znotraj njih.

V površje Lune bodo leta 2013 iz plovila, ki bo krožilo okoli Lune, izstrelili štiri izstrelke in s pomočjo instrumentov v izstrelkih zbrali kopico različnih podatkov o Luni, od seizmične aktivnosti, mineralne sestave do temperature notranjosti.

Namen preizkusa je ugotoviti, ali bodo izstrelki prenesli silo ob preboju površja, v katerega bodo prileteli s hitrostjo 1.100 kilometrov na uro in če bodo ob tem "preživeli" tudi instrumenti. Izstrelki se bodo v površje zarili tri metre globoko. Do zdaj so z misijami na Luno in druge planete preučevali le površje, misija MoonLITE pa se bo posvetila analizi notranjosti.