Če bo hotela Velika Britanija sodelovati v evropskem vesoljskem programu, bo morala bolj odpreti svoj mošnjiček. Foto: EPA
Če bo hotela Velika Britanija sodelovati v evropskem vesoljskem programu, bo morala bolj odpreti svoj mošnjiček. Foto: EPA

Lord Drayson je prepričan, da država rabi "ikone" za znanost, da bi naslednje generacije navdihnili za področja, ki bi okrepila ekonomijo znanja, in prav človeška odprava v vesolje je eno takih področij za zgled mladim ljudem. Minister si želi, da bi bila tudi današnja mladina tako navdušena nad znanostjo, kot je bil sam, ko je bil star devet let in je bil svet priča pristanku prvega človeka na Luni.

Evropska vesoljska agencija (ESA) trenutno opravlja nabor za naslednje astronavte in med njimi je nekaj Britancev. Ali bo kdo od njih tudi poletel v vesolje, je odvisno od tega, ali bo Velika Britanija v evropski vesoljski program prispevala finančna sredstva, čemur se že dolgo upira.

V vesolje je že poletelo nekaj v Veliki Britaniji rojenih astronavtov. V zadnjem času so bili trije taki, ki pa so prevzeli ameriško državljanstvo, da so se lahko vključili v program ameriške vesoljske agencije Nasa. Z britansko zastavo na astronavtski obleki je sicer v vesolje že leta 1989 poletela Helen Sherman, a si je takrat sama plačala pot na rusko vesoljsko postajo Mir.