Žirijo je od predstavljenih slovenskih inovacij najbolj navdušil projekt inovatorja Klanečka. Foto: MMC RTV SLO
Žirijo je od predstavljenih slovenskih inovacij najbolj navdušil projekt inovatorja Klanečka. Foto: MMC RTV SLO

Sistem, ki ga je inovator razvil v okviru svojega podjetja Ing.Klan, predstavljajo zahtevni tehnološki postopki v gradbeništvu, ki pa so velikega pomena za restavriranje in vzdrževanje kulturnozgodovinskih zgradb in spomenikov, je na svoji spletni strani zapisal Inovatorski center Aktivni slovenski inovatorji.

Na ta način je že obnovil nekaj zgradb
Med drugim za ohranitev zgradb s tem postopkom vbrizgajo posebne mineralne materiale v zidove, s čimer se iz zidov odstrani vlaga, s tem pa se ustavi njihovo propadanje in hkrati zagotovi večja izolativnost. S svojim sistemom je Klaneček že obnovil in zaščitil vrsto pomembnih stavb tako v Sloveniji kot v tujini.

Švedsko združenje inovatorjev, ki je letos praznovalo 125-letnico svojega obstoja, je omogočilo brezplačno predstavitev na sejmu trem inovatorjem iz vsake države. Na vabilo so se v centru odzvali in med inovatorji, ki so si želeli sodelovati na sejmu, izbrali tri z izumi, ki so imeli tudi pomemben ekološki potencial.

Predstavila sta se še dva inovatorja
Na sejmu sta se tako poleg Klanečka predstavila tudi inovatorja Franc Just iz Kranja z električnim motorjem v pestu kolesa avtomobila, ki omogoča predelavo običajnih avtomobilov v hibridne, in Damijan Ružić iz Žalca s tehnologijo naprednih ekoloških pogonskih sistemov, katerih osnova je batni motor brez ojnice.