Vsak dan se z virusom HIV okuži približno 13.000 ljudi. Foto: EPA
Vsak dan se z virusom HIV okuži približno 13.000 ljudi. Foto: EPA
Sirota v Kambodži
Številni otroci, okuženi z virusom HIV, živijo v sirotišnicah, saj jih njihovi starši zapustijo. Foto: EPA

Prvo poročilo kalifornijskih zdravnikov se je nanašalo na nenavadno smrt petih homoseksualcev, zato so na začetku bolezen povezovali samo z njimi. Po besedah profesorja Andrewa Saxona, enega izmed imunologov, ki so preučevali smrti gejev, niso pričakovali, da gre za virus, ki bo imel tako razsežne posledice.

Peterica obolelih je umrla v dveh letih po objavi poročila. Hkrati se je bolezen zmanjšane odpornosti imunskega sistema pojavila tudi v Franciji, v naslednjih letih pa se je razširila po vsem svetu. Začele so se številne kampanje, ki so spodbujale uporabo kondomov in čistih igel, da bi se zmanjašalo tveganje za prenos virusa.

Še vedno niso odkrili zdravila
Zdravnikom vse do zdaj kljub naporom ni uspelo odkriti zdravila za kugo modernega časa, a se je od odkritja virusa HIV do danes zdravljenje obolelih korenito spremenilo. Z raznimi mešanicami zdravil in izogibanjem nevarnih situacij lahko tudi okuženi živijo dolgo in niso obsojeni na hitro smrt.

Vsak dan se z virusom HIV okuži 13.000 ljudi, za aidsom je obolelih skoraj 40 milijonov ljudi, do zdaj pa je zaradi njega umrlo že več kot 25 milijonov ljudi, največ v Afriki.