Pred leti so razburili čitalci, ki prodrejo pod obleko. Zdaj naj bi vlade šle še globlje. Foto: EPA
Pred leti so razburili čitalci, ki prodrejo pod obleko. Zdaj naj bi vlade šle še globlje. Foto: EPA

Tehnologija, ki temelji na prilagodljivem laserju, bo učinkovita na razdaljah do 50 metrov in bo z instantno časovno učinkovitostjo odkrivala podrobnosti o skenirani osebi na molekularni ravni - od morebitnih sledi kajenja marihuane na obleki do alkohola v želodcu, poroča britanski Guardian.
Ameriško ministrstvo za nacionalno varnost namerava tehnologijo v roku dveh let postaviti na vseh mejnih prehodih, letališčih in carinah, obeta pa si predvsem učinkovito odkrivanje eksplozivnih teles, kemičnega, biološkega orožja - torej v okviru boja proti terorizmu.
Tehnologija ni omejena na ZDA, saj so podobno odkritje aprila najavili v Rusiji - njihov laserski senzor lahko zazna eno samo molekulo med milijonom z razdalje 50 metrov, so zatrdili.
Ker je tehnologija prenosna, deluje neopazno in hitro (pregled se izvede v nekaj pikosekundah), se pisec Guardiana sprašuje, ali je le še vprašanje časa, preden bodo tehnologijo začeli uporabljati tudi zunaj letališč - v vsakdanjem življenju, na ulicah, za ugotavljanje zadev, ki nimajo večje povezave s teroristično nevarnostjo.