Foto:
Foto:

Podobno, kot se čmrlji hranijo stran od svojih gnezd, se tudi serijski morilci izogibajo ubijanju v bližini svojih domov. Ker to "geografsko profiliranje" deluje tako dobro pri čmrljih, so znanstveniki prepričani, da bi poskusi s čmrlji v prihodnosti lahko pripeljali do pomembnih informacij, ki bi bile uporabne pri reševanju zločinov.

Znanstveniki z londonske univerze Kraljica Mary sledijo čmrljem od njihovih gnezd do cvetnih polj. Ugotovili so, da čmrlji okoli gnezd ustvarijo nekakšno cono, kjer ne iščejo hrane, in tako zmanjšajo nevarnost, da bi njihovo gnezdo odkrili plenilci ali zajedalci. Takšen vzorec obnašanja je podoben vzorcu vedenja kriminalcev, ko zalezujejo svoje žrtve.

Modele, ki opisujejo hranjenje čmrljev, lahko uporabijo za razumevanje človeškega obnašanja, menijo raziskovalci. "Večina umorov se zgodi blizu doma morilca, vendar ne v neposredni bližini, zaradi strahu kriminalcev, da bi jih zasačil nekdo, ki ga poznajo," je razložil eden izmed znastvenikov, Nigel Raine, in dodal, da imajo čmrlji veliko manj zapletene možgane, zato "je razumevanje tega, kaj čmrlje vleče k cvetlicam, veliko lažje kot razumeti zapletene misli serijskega morilca".