Astronavta med vesoljskim sprehodom nista imela težav. Foto: EPA
Astronavta med vesoljskim sprehodom nista imela težav. Foto: EPA

Črpalko za hlajenje bi morali popraviti že v ponedeljek, a so popravilo prestavili zaradi tehničnih težav. Deseti letošnji vesoljski sprehod je obrodil sadove. Iz ameriške vesoljske agencije Nasa so sporočili, da bodo črpalko v celoti aktivirali v prihodnjih urah.

Naprava je odpovedala 12. decembra, verjetno zaradi pokvarjenega ventila. Črpalka za hlajenje v velikosti hišnega hladilnika skrbi za to, da oprema na vesoljski postaji ostane hladna.

Ameriška astronavta Rick Mastracchio in Mike Hopkins sta v soboto uspešno opravila pet ur in pol dolg vesoljski sprehod, med katerim sta odklopila pokvarjeno črpalko na zunanji strani postaje in jo tudi odstranila, čeprav je bila odstranitev predvidena šele za naslednji vesoljski sprehod.

Po vrnitvi astronavtov na ISS pa so nastopile težave v hladilnem sistemu Mastracchieve vesoljske obleke. Kot so sporočili iz Nase, je astronavt danes nosil prirejeno rezervno obleko, ki jo imajo na postaji.

Tokratne težave naj ne bi bile podobne tistim julija, ko so vesoljski sprehod prekinili zaradi nevarnega uhajanja vode v čelado italijanskega astronavta Luce Parmitana.