Radovednost je že leto dni na Marsu, kjer razkriva tančice skrivnosti našega rdečega soseda. Foto: Reuters
Radovednost je že leto dni na Marsu, kjer razkriva tančice skrivnosti našega rdečega soseda. Foto: Reuters


Pristanek Radovednosti je bil mejnik tudi pri načrtovanju podobnih podvigov v prihodnosti, zlasti pri oblikovanju potovanja človeških posadk na asteroida ali na Mars, so zapisali na spletni strani Nase. Do zdaj je vozilo na Zemljo poslalo že za 190 gigabitov podatkov, poslalo več kot 36.700 slik v polni velikosti ter 35.000 "nohtkov" (thumbnail, op. a.), izstrelilo več kot 75.000 laserjev za določanje sestave tarč, zbralo in analiziralo vzorčni material iz dveh skal ter prevozilo 1,6 kilometra.
Trenutno se Radovednost pomika proti vznožju 4.800 metrov visoke gore Mount Sharp. Omenjena gora je za znanstvenike zanimiva, ker so na njej izpostavljene geološke plasti, tudi tiste, ki bi lahko izvirale v mokrem okolju.
Že kmalu po pristanku je misija odkrila znake močnih starodavnih potokov. V prvih osmih mesecih pa so prišli tudi prvi dokazi, da je okolje približno 4,5 milijarde let v preteklosti omogočalo mikrobno življenje, in sicer, ko je bila Marsova atmosfera še 100-krat gostejša od Zemljine. Odkritja pa so še dodatno spodbudila znanstvenike, ki zdaj upajo, da bodo iz plasti Ostre gore dobili nove podatke o nekdanjem okolju na rdečem planetu.