Letni strošek se je v preteklem desetletju znižal z nekaj tisoč, na nekaj deset evrov (slika je simbolična). Foto: EPA
Letni strošek se je v preteklem desetletju znižal z nekaj tisoč, na nekaj deset evrov (slika je simbolična). Foto: EPA

Dobra novica predvsem za ljudi v revnih državah, saj bo to omogočilo cenejšo zdravstveno obravnavo okuženih in obolelih. Gre za protiretrovirusni zdravili tenofovir in emtricitabin ter za zdravili cobicistat in elvitegravir, ki sta še na stopnji kliničnega preizkušanja.

Licenčni dogovor o izdelavi generičnih zdravil je Gilead Sciences v torek podpisal z lobistično skupino Medicines Patent Pool, ki deluje na področju zdravil proti aidsu. Dogovor predvideva tudi kombinacijo omenjenih zdravil oziroma različnih učinkovin v eni sami tableti, poimenovani quad, ki pa za zdaj še ni v prodaji.

Cilj skupine Medicines Patent Pool, ki jo je lani ustanovil Mednarodni sklad za nakup zdravil (Unitaid), je razširiti dostop do zdravil. V ta namen si skupina prizadeva skleniti prostovoljne licenčne dogovore z velikimi farmacevtskimi podjetji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Torkov dogovor je prvi dejansko sklenjen tovrstni dogovor med Medicines Patent Poolom in zasebnim farmacevtskim podjetjem, potekajo pa pogovori še z vrsto drugih podjetij. Po dogovoru bo dovoljena izdelava omenjenih generikov le za uporabo v stotih najrevnejših državah v razvoju.

Podjetju Gilead Sciences bo v zameno pripadal relativno nizek, tri- do petodstotni delež dobička od prodaje generikov, čemur pa se bo odpovedal pri zdravilih za otroke. Dodaten preboj predstavlja tudi to, da gre v tem primeru za generike novejših zdravil proti virusu HIV, medtem ko so morale revne države na cenejši generik doslej čakati po več let do izteka patenta za zdravilo.

Po zaslugi generikov je strošek najcenejših zdravil za virus HIV prve generacije z 10.000 dolarjev (pribl. 7115 evrov) leta 2000 padel na manj kot 86 dolarjev (61 evrov) na bolnika letno. Vendar pa zdravniki vse bolj potrebujejo nove alternative, saj pri nekaterih ljudeh zdravila prve generacije ne delujejo, poleg tega pa virus HIV mutira in postaja vse bolj odporen.