Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na dovozu do svoje hiše je v sredo našel kos meteorita Gregor Kos iz vasi Prečna pri Novem mestu. Potrditev je dobil v soboto zvečer, ko ga je pokazal strokovnjakom. Kot je dejal, je kos meteorita skupaj s sinom našel po naključju, a ker poskus z magnetom, ki ga je opravil, ni pokazal nič, se za obveščanje strokovnjakov ni odločil.

V soboto pa je nato bral o iskalni akciji in videl nekaj fotografij, na podlagi katerih je ugotovil, da bi najdeni kos lahko bil del meteorita. Zato je o tem obvestil strokovnjake, ki so potrdili, da je nadeni kos meteorit.

Najdeni kos meteorita, ki so ga poimenovali Novo mesto, potrjuje, da so bili izračuni, kam je padel, pravilni, je povedal geolog Bojan Ambrožič z Instituta Jožef Stefan, ki je skupaj s kolegi tudi že organiziral iskalne akcije.

28. februarja so prebivalci jugovzhodne Slovenije z zanimanjem spremljali, kaj se dogaja na nebu. Foto: Magda Ivanetič
28. februarja so prebivalci jugovzhodne Slovenije z zanimanjem spremljali, kaj se dogaja na nebu. Foto: Magda Ivanetič

Poudaril je, da to zagotovo ni edini kos meteorita in da je teh kosov zagotovo nekaj deset, mogoče celo nekaj sto. Zato poziva zainteresirano javnost, predvsem pa domačine, sploh zahodno in severozahodno od Novega mesta, da pogledajo na dvorišča, v žlebove, na strehe, saj je, kot omenjeno, verjetnost, da bi našli še kakšen kos, velika. "Zdaj bo iskanje bistveno lažje, ker vemo, kje iskati," je še dodal.

Ambrožič je opravil tudi že prve analize meteorita. Med drugim je v njem prisoten nikelj, kar je tudi glavni pokazatelj, da je kamen res meteorit, saj skorajda ni zemeljske kamnine, ki bi imela takšne koncentracije niklja, je povedal.

Direktor zavoda za varstvo narave Teo Hrvoje Oršanič je spomnil, da so meteoriti v predpisih s področja varstva narave opredeljeni kot naravna vrednota, zato so deležni zakonske zaščite. Tovrstne najdbe so po njegovih besedah pomembne za razvoj znanosti in geologije. Najdbe morajo biti po njegovih besedah najprej dane znanstvenemu svetu v obdelavo in nato vrnjene najditelju, ki to lahko ohrani v trajni lasti.

Ob tem je opozoril, da so med iskalci delcev meteorita tudi tujci, ki jih iščejo, da bi ostanke odneseli iz Slovenije, česar zakon ne dovoljuje. Teo Hrvoje Oršanič meni, da morajo biti najdbe dane našemu znanstvenemu svetu v obdelavo.

"Danes ni samo praznik dan žena, ampak je tudi praznik za slovensko naravoslovje, sploh za astronomijo in geologijo," je najdbo označil Miha Jeršek iz Prirodoslovnega muzeja Slovenije.

V Prečni pri Novem mestu našli meteorit