Foto: Silvo Kostrevc
Foto: Silvo Kostrevc

Hrvaški strokovnjaki menijo, da je prišlo do eksplozije meteoroida, ki so jo okoli 10.30 zaznali na območjih Reke, Karlovca in Zagreba. Na nebu pa je bilo opaziti sledi belega dima, medtem ko je bilo padec meteorja in grmenje mogoče videti in slišati tudi v Zagrebu.

Na Agenciji za okolje RS pojasnjujejo, da to, da so ljudje slišali eksplozijo, pomeni, da je meteoroid, ki je zgorel v atmosferi, prebil zvočni zid.

Kaj je meteoroid?

Meteoroid je po navadi kamnita gmota, kamen, ki prileti v
ozračje. Svetlobni pojav, ki spremlja pot tega meteoroida skozi ozračje, je meteor. Kar ostane in pade na tla, pa je meteorit. V tem primeru je šlo za meteoroid in meteor, meteoriti še niso potrjeni. A ob tako močnih zvočnih pojavih kot v tem primeru, ko se ga je slišalo desetine kilometrov naokrog, take meteorje skoraj vedno spremljajo tudi padci meteoritov, je pojasnil Jure Atanackov z Geološkega zavoda Slovenije.

"Mogoče je, da v eksploziji ni zgorel celoten meteoroid"

Herman Mikuž iz astronomsko-geofizikalnega observatorija Golovec in fakultete za matematiko in fiziko je pojasnil, da je v našem osončju veliko teles, zato se lahko zgodi, da ta na svoji poti srečajo Zemljo. Ko kamen iz vesolja prestreže Zemljino orbito, pade v Zemljino atmosfero, kjer nato zaradi trenja zgori ali eksplodira. Po njegovih besedah gre navadno za telesa, težka od nekaj kilogramov pa do 10 ali 20 kilogramov.

Imate fotografijo?

Ste pok in dim opazili tudi vi? Vabimo vas, da z nami delite posnetke in fotografije na naslov: mmc-uredniki@rtvslo.si.

Sorodna novica Foto in video: Več kot tisoč ranjenih zaradi meteoritov v Rusiji

"Zemlja se giblje s hitrostjo 30 kilometrov na sekundo, in če pride tako telo z enako ali še večjo hitrostjo proti nam, se te hitrosti seštevajo. Tukaj so sicer majhne mase, a hitrost pomeni veliko kinetično energijo," je dejal. To lahko povzroči tudi neke vrste eksplozijo, katere posledica je udarni val, torej zračni val, ki ima veliko moč in "pometa vse pred seboj".

Mogoče je, da v eksploziji ni zgorel celoten meteoroid, temveč so njegovi delci padli na tla, a bo to mogoče ugotoviti šele ob morebitnih organiziranih iskanjih. Mikuž sicer meni, da je pri nas takšne delce zaradi veliko vegetacije težko najti, a da so pozimi te možnosti večje kot poleti.

Eksplozijo je primerjal s tisto v okolici ruskega Čeljabinska leta 2013, le da za zdaj ne kaže na poškodbe ljudi ali gmotno škodo.

"Gre za pojav zelo svetlega meteorja, ki ga je mogoče videti tudi podnevi. Podobnega pojava na našem območju ni bilo vse od leta 2009, ko se je zgodil nad Karavankami," je dejal geolog Bojan Ambrožič. Po njegovih besedah so takrat na Mežaklji našli tri meteorite s skupno maso 3,6 kilograma. Dodal je, da smo bili priča redkemu pojavu superbolida.

Glede na lastnosti meteorja je bil po mnenju Atanackova meteoroid verjetno velik nekaj deset centimetrov do morda metra ali še malo večji. Zaradi izpostavljenosti močnemu tlaku je meteoroid razpadel, kar je spremljal tudi zvočni pojav.

Meteoroid opazili tudi v Italiji

Astronomski observatorij v Trstu in telefonsko številko za klic v sili je zasulo na desetine klicev ljudi, ki so poročali o "intenzivni svetli sledi" na nebu. Zaznali so ga na širokem območju v Italiji, tudi Umbriji.

Opozoril je, da bodo šele naknadne raziskave pokazale, ali je imel današnji dogodek večjo energijo kot dogodek leta 2009. "Takrat je bila masa meteoroida ob vstopu v atmosfero ocenjena na okoli 80 kilogramov, količina energije pa je odvisna od njegove mase, sestave in hitrosti. Po posnetkih je mogoče sklepati, da je bil današnji dogodek zelo intenziven, z veliko energije," je dejal.

Treba ga je čim prej najti

Po Ambrožičevih besedah je treba meteorite čim prej najti, saj so zelo občutljivi za zemeljske pogoje in zato hitro preperijo. Poudaril je, da meteoriti nosijo zelo pomembne zapise. Stari so namreč toliko kot naše osončje in lahko veliko povedo o njegovem nastanku.

Izračuni poti skozi ozračje so pri nas vsaj doslej in tudi v tem primeru bili aktivnost ljubiteljskih astronomov, na geološkem zavodu pa se ukvarjajo z geološkimi oziroma geokemičnimi analizami meteoritov, je še pojasnil Atanackov.

Eksplozija meteoroida
Foto: Silvo Kostrevc
Foto: Silvo Kostrevc
Nad Slovenijo eksplodiral meteorit
Foto: Uporabnik Franci
Foto: Uporabnik Franci
Foto: Nejc Cerkvenik
Foto: Nejc Cerkvenik
Foto: Magda Ivanetič
Foto: Magda Ivanetič