Trk se je zgodil 134 milijonov kilometrov od Zemlje. Foto: EPA
Trk se je zgodil 134 milijonov kilometrov od Zemlje. Foto: EPA
Komet je veliko večji od plovila, ki je treščilo vanj. Foto: Reuters
Znanstveniki Nase so z navdušenjem opazovali posnetke, ki so jih dobili iz vesolja. Foto: EPA

Gre za prvi trk izdelka človeških rok s kometom. Ob tem so znanstveniki navdušeno povedali, da je plovilo komet zadelo točno tam, kjer so načrtovali in na Zemljo pošiljalo fotografije s poti in zadnjih nekaj trenutkov pred trkom.

Osnovni podatki:
Projektil je v komet priletel s hitrostjo 37.100 km/h. Projektil je bil velikosti pralnega stroja.
Krater, nastal ob udarcu, naj bi bil velikosti nogometnega igrišča.
V času trka je bil komet od Zemlje oddaljen 134 milijonov kilometrov.


Vabimo vas, da si ogledate fotozgodbo.
Zadnjo fotografijo kometa je posnela 3,7 sekunde pred trkom. V Nasinem središču so ob tej novici znanstveniki navdušeno ploskali. Druge fotografije bo v Nasin center pošiljal Deep Impact, ki je dogodek opazoval z razdalje.

Blisk viden tudi z Zemlje
Komet znanstveniki po velikosti primerjajo z Manhattnom, medtem ko je bilo Nasino plovilo po velikosti podobno pralnemu stroju. Pred trkom so napovedovali, da se bo ob trku sprožila eksplozija, podobna tisti ob razstrelitvi petih ton trinitrotoluena, majhen blisk pa naj bi bil viden tudi z Zemlje.

Pred trkom zaskrbljenost
Še nekaj ur pred uspešnim koncem misije so bili Nasini znanstveniki rahlo zaskrbljeni, saj niso vedeli, kaj lahko pričakujejo. Med možnostmi je bil tudi povsem navaden pristanek plovila, vendar pa se te bojazni niso uresničile.

Na poti od januarja
Plovilo Deep Impact so izstrelili januarja, ob trku pa naj bi nastala luknja v velikosti nogometnega igrišča.

Po izbruhu kometovih snovi bodo lahko proučevali notranji ustroj jedra, ki ga sicer prekriva ledeno površje. Po napovedih bo to prispevalo k novim spoznanjem o nastanku in evoluciji našega Osončnja.

Odsek je na komet dostavil zgoščenko s 625.000 imeni Zemljanov, med njimi tudi ustanovitelja slovenske Vesoljske tiskovne agencije VTA.

Uradna stran Nase: www.nasa.gov.