Delfine opremijo s posebnimi sonarji, s katerimi lahko nato preiskujejo morsko dno. Foto: Reuters
Delfine opremijo s posebnimi sonarji, s katerimi lahko nato preiskujejo morsko dno. Foto: Reuters

Od leta 2017 bo 24 od 80 posebej izurjenih delfinov mornarice zamenjalo 3,5 metra dolgo plovilo v obliki torpeda, poroča časnik U-T San Diego.

Po navedbah vojske lahko roboti opravljajo del enakih minolovnih opravil kot delfini. Poleg tega so lahko hitro izdelani, v nasprotju z delfini, katerih usposabljanje traja kar sedem let.

Toda delfini ne bodo razrešeni vseh dolžnosti. Vojska jih bo še vedno uporabljala skupaj z morskimi levi za varovanje pristanišč in iskanje predmetov po morskem dnu.

28 milijonov vreden program morskih sesalcev je ameriška mornarica vpeljala konec 50. let in je nekoč vključeval tudi kite ubijalce in morske pse. V program, ki ima sedež v kalifornijskem mestu San Diego, je trenutno vključenih 80 rdečenosih delfinov in 40 kalifornijskih morskih levov.

V zadnjih letih so delfine odposlali v Irak in v Bahrajn, kjer so bili obhodna straža za sovražne potapljače in kjer so označevali lokacije min. S posebnim sonarjem delfini najdejo in označijo mine v plitvih vodah, v globljih vodah uporabijo povodec, na dnu pa tam, kjer so naprave lahko preraščene in prekrite z usedlinami.