Digitalna televizija bo ponujala ostrejšo in lepšo sliko. A to bo do izraza prišlo le na novih LCD- in plazemskih televizorjih. Foto: EPA
Digitalna televizija bo ponujala ostrejšo in lepšo sliko. A to bo do izraza prišlo le na novih LCD- in plazemskih televizorjih. Foto: EPA
Elektronski programski vodnik
Elektronski programski vodnik za TV Slovenija že obstaja. Foto: T-2
Set-top box, kakršen je na voljo slovenskim uporabnikom IPTV-ja, je majhna srebrna škatlica. Foto: Aminocom

V prihodnjih letih gre pričakovati hiter skok pri uvajanju te tehnologije, ki je zdaj na voljo v 143 milijonih domov po vsem svetu. Vodilne države po rasti digitalnih priključkov pa ne bodo EU ali ZDA, kot bi pričakovali, ampak Japonska, Indija in pred vsemi: Kitajska, saj bo kar tretjina novih digitalnih priključkov vzpostavljenih v kitajskih domovih.

Kljub hitri rasti tehnologije pa bodo leta 2011 imeli v večini (60 %) domov po svetu še vedno samo zastarel analogni priključek za spremljanje televizije, ki se ni spremenil že desetletja, je zapisano v poročilu Informe Global Digital TV.

Pri nas tehnologijo preizkušamo, IPTV pa je že na voljo
V Sloveniji digitalna televizija že obstaja. TV Slovenija je tovrstno storitev poskusno zagnala že leta 2001, trenutno pa je pokritega 50 odstotkov slovenskega ozemlja. Prehod na digitalno oddajanje bo opravljen leta 2012, je zapisano v strategiji RS.

Najpogostejša oblika prenosa digitalne televizije v domove po vsem svetu bo po kablu, saj bo takih primerov več kot polovica. Tehnologija IPTV, ki jo uporabljata tudi dva slovenska spletna ponudnika (Siol TV in televizija T-2 ), pa bo v petih letih pridobila le 35 milijonov priključkov.

Prihajajo nove storitve
Digitalna televizija uporabnikom prinaša nove storitve, med njimi video na zahtevo, elektronske programske vodnike (ta v Sloveniji že obstaja, tudi za TV Slovenija) in digitalne videorekorderje. Z njo bo mogoče sprejemati tudi televizijo visoke ločljivosti (HDTV). Slovenija tu ne zaostaja, saj nekateri ponudniki predvajanje HDTV-programov že preizkušajo, čeprav uradno še ni na voljo. Gotovo bo to tudi priložnost za nove zaslužke ponudnikov vsebin.

Nujna nova strojna oprema
Bistvo nove tehnologije je, da bo televizijska slika do uporabnika prišla v digitalni komprimirani obliki, in ne več v analogni. Za njeno spremljanje bo potreben dekodirnik oz. set-top box (STB), ki ga slovenski ponudniki uporabnikom ponujajo brezplačno, vgrajen pa je tudi že v nekatere nove modele televizorjev višjega razreda. Brez tega dekodirnika spremljanje TV-programa ne bo mogoče.

Prihodnja leta se obetajo spremembe tudi za vas
Po evropskih državah bodo analogno oddajanje televizijskih programov postopoma odpravljali. V nekaterih predelih Velike Britanije, na Finskem in v Italiji se bo to zgodilo že prihodnje leto, dokončno pa bo slovo analogne tehnologije na Otoku leta 2012, isto leto kot v Sloveniji. To pomeni, da si bo vsako gospodinjstvo moralo priskrbeti STB. Starejši in invalidi bodo na Otoku za njegovo namestitev dobili pomoč in subvencijo, za revne družine pa bo brezplačen. Kako bo z dekodirniki v Sloveniji, še ni znano.