Discovery bo v vesolje poletel le še trikrat, nato ga bodo v Nasi upokojili. Foto: Nasa
Discovery bo v vesolje poletel le še trikrat, nato ga bodo v Nasi upokojili. Foto: Nasa

Okvara antene je preprečila tudi pošiljanje in prejemanje podatkov v prvih dveh dneh v orbiti. Discoveryjev poveljnik Alan Poindexter se je skupaj z ekipo tako moral zanesti na ostale navigacijske naprave. Na podoben način, brez radarja, se je moral Discovery z Mednarodno vesoljsko postajo združiti že pred desetimi leti. Tokrat je poveljnik natančno vedel, kaj mora storiti, saj je podoben manever vadil še pred dvema tednoma.

Nasa se mora prepričati, da Diskovery ni poškodovan
Takoj po združitvi plovila in vesoljske postaje je morala ekipa Nasi poslati posnetke Discoveryja. Nasa mora namreč posnetke natančno preučiti in se prepričati, da plovilo ni utrpelo kakršnih koli poškodb, ki bi lahko ogrozile vrnitev, ki je predvidena za 18. april.

Na Mednarodni vesoljski postaji bodo s prihodom novih prebivalcev postavili rekord, saj bodo prvič v zgodovini na krovu prebivale štiri ženske (tri so prispele z Discoveryjem). Med vsemi 13 astronavti je sicer osem Američanov, trije Rusi in - prav tako prvič v zgodovini - dva Japonca.

Najprej je treba razložiti tovor
V četrtek astronavte čaka prelaganje velikanskega tovora, ki ga je s seboj pripeljal Discovery. Med drugim so prinesli fitnes studio, opazovačni modul s kamerami in senzorji ter mnoge znanstvene pripomočke.

V petek bodo opravili prvega od treh vesoljskih sprehodov in zamenjali stari rezervoar za amoniak. Po tokratni misiji Discovery in Mednarodno vesoljsko misijo čakajo še tri podobne, nato pa bo vesoljska postaja dobila končno podobo, Discovery pa se bo upokojil.