Kogej je napisal knjigo Vesoljske pasti, katere izvod je imela tudi posadka Discoveryja. Foto: RTV SLO
Kogej je napisal knjigo Vesoljske pasti, katere izvod je imela tudi posadka Discoveryja. Foto: RTV SLO
Kos odpadle pene je zastrašujoče velik, pravi Vojko Kogej. Foto: VTA

Samo ruskih ponovno uporabljivih združevalnih mehanizmov se je na mednarodni vesoljski postaji nabralo že toliko, da je prihod raketoplana Discovery že zelo dobrodošel. Tega ruska plovila ne zmorejo, so pa mnogo cenejša, je povedal gost spletne klepetalnice Vojko Kogej.

Letni proračun Nase je okrog 14 milijard dolarjev, vsak polet raketoplana pa stane od 600 milijonov do milijarde dolarje, zato so ti programi dragi in ne poceni, kot so obljubljali v sedemdesetih letih. Za program space shuttla je Nasa porabila že okrog 200 milijard dolarjev.

Odpadla pena je zastrašujoče velika
Kos pene, ki je odpadel z zunanjega rezervoarja Discoveryja, po besedah Kogeja ni majhen, ampak zastrašujoče velik, kljub temu pa je prepričan, bo se bo uspešno vrnil na Zemljo. Pristal bo kot jadralno letalo brez motorjev. Podobne napake so se namreč dogajale že prej, le da smo zdaj na to bolj pozorni.

Kogej je ustanovitelj Vesoljske tiskovne agencije, področje astronavtike pa spremlja že 33 let. Leta 1989 je dobil diplomo Jurija Gagarina, leta 1999 pa je kot prvi Slovenec v vesoljskem nadzornem centru spremljal izstrelitev vesoljske ladje. Napisal je knjigo Vesoljske pasti, katere izvod je raketoplan Discovery ponesel v vesolje.