Naprava ponuja vse slasti navadnih Windowsev in mišice zaradi enega kilograma teže v eni roki. Foto: UMPC.com
Naprava ponuja vse slasti navadnih Windowsev in mišice zaradi enega kilograma teže v eni roki. Foto: UMPC.com
UMPC-ji bodo na voljo v različnih podobah, tudi elegantnih za ženske. Foto: UMPC.com

Naprave, imenovane UMPC (Ultra-mobile PC), ki bodo pravzaprav pravi osebni računalniki v velikosti dlani, bodo nastajale v sodelovanju z Intelom, Samsungom, Asusom in podjetjem Founder.

Dlančniki enakih dimenzij so na tržišču sicer že leta, vendar so njihova največja slabost različni operacijski sistemi, ki niso združljivi med seboj. Poleg tega morajo pisci programov prilagajati svoje idelke za vsak OS posebej, zato mnogi popularni programi (npr. nekateri slovarji) nikoli niso delovali na dlančnikih.

V začetnem obdobju bodo UMPC-ji delovali z Windows XP-ji, kasneje pa je načrtovan prehod na Visto.
Nova generacija dlančnikov bo to slabost ukinila. Na Ultra-mobilnih PC-jih bodo delovali povsem normalni programi, napisani za okolje Windows; torej taki, ki jih imajo uporabniki nameščene na domačih računalnikih. Uporabnik bo z njimi upravljal preko zaslona na dotik, XP-ji v njih pa bodo takemu uporabniškemu vmesniku prirejeni (Tablet edition).

Posebni modeli s televizijo
Microsoft bo pri oglaševanju stavil tudi na dizajn. UMPC naj bi tako stopal po iPodovih stopinjah, sčasoma pa naj bi ga celo prehitel. Vgrajena tehnologija bo znana: Bluetooth in Wlan ne bosta manjkala; s pomočjo USB vmesnika pa bo mogoče uporabljati miške, tipkovnice, tiskalnike in druge naprave. Zaslon bo v diagonalo meril 17,8 centimetra, v ohišje pa bo zataknjeno sylus pero. Razširitve spomina bodo izvedene s SD ali CF karticami, posebni modeli pa bodo imeli vgrajen GPS (za navigacijo), digitalni televizijski sprejeminik in spletno kamero.

Tehnologije prihodnosti pa neizogibno trčijo ob veliko oviro: napajanje. Vgrajena baterija bo tako zadostovala le za tri ure dela, saj se znanstvenikom ni posrečilo razviti energijskih celic, ki bi napravo zmogle napajati za celodnevno delo. Davek zvrhanega kupa vgrajenih tehnologij bo treba vzeti v zakup tudi pri teži, saj bo aparat tehtal nekaj manj kot kilogram.

Aparati so že razviti, nakup pa bo možen v naslednjih dveh mesecih. Cene se bodo pričele že pri 120.000 tolarjih za osnovno različico, s čimer Microsoft želi privabiti mlajše kupce, ki si ne morej privoščiti pregrešno dragih in okornih Tablet PC-jev.