Število registracij pod to domeno .eu se je med letoma 2006 in 2008 v Sloveniji povečalo za 71 odstotkov, v EU-ju pa za 22 odstotkov. Foto: EPA
Število registracij pod to domeno .eu se je med letoma 2006 in 2008 v Sloveniji povečalo za 71 odstotkov, v EU-ju pa za 22 odstotkov. Foto: EPA

Slovenci bodo pri registraciji spletne domene .eu tako lahko uporabljali tudi -č, -š in -ž, Bolgari, Grki in Ciprčani pa svoje jezike, cirilico in grško abecedo. Nova pravila ponujajo nove možnosti tudi v drugih državah. Čehi so doslej lahko uporabljali le 27 od 42 znakov svoje abecede, Litovci pa 23 od 32. Trenutno lahko imena, registrirana pod domeno .eu, vsebujejo le znake od -a do -z, številke od 0 do 9 in znak za pomišljaj.

"Samoumevno je dovoliti, da so domenska imena, ki jih izbirajo Evropejci, tako različna, kot je Evropa sama. Zato smo se odločili, da mora biti domena .eu na voljo v vseh abecedah, ki se uporabljajo v državah članicah, in omogočili uporabo vseh znakov, ki se uporabljajo v 23 uradnih jezikih Evropske unije," je pojasnila komisarka za informacijsko družbo in medije Viviane Reding.

Število registriranih domenskih imen, trenutno jih je okoli tri milijone, se je v letih 2007 in 2008 povečalo za 11 odstotkov Do marca letos je bilo v Sloveniji registriranih 6.385 imen pod domeno .eu. Domena .eu je deveta najpogosteje uporabljena domena na svetu in četrta najbolj priljubljena domena najvišje ravni z državno kodo, pred njo so le domene .de za Nemčijo, .uk za Združeno kraljestvo in .nl za Nizozemsko.