Črki YU sta se najprej umaknili iz avtomobilskih oznak, zdaj bosta zgodovina tudi na internetu. Foto: EPA
Črki YU sta se najprej umaknili iz avtomobilskih oznak, zdaj bosta zgodovina tudi na internetu. Foto: EPA
Yu
Na spletni strani za registracijo domen .yu opozarjajo, da bodo te 30. septembra ukinjene. Foto: MMC RTV SLO

Čeprav je Icann (Internetna družba za dodeljevanje imen in številk) upravljavcem spletnih strani dala na voljo dodaten čas za prehod na novo končnico, s spletno končnico .yu še vedno deluje okoli 4.000 strani.

Icann je končnico .yu s seznama dovoljenih domen za posamezne države umaknil že leta 2006, čeprav se je nekdanja jugoslovanska republika v Srbijo in Črno goro preimenovala že leta 2003. Ker Jugoslavija ne obstaja več, na Icannu trdijo, da primerni končnici .rs in .me.

.yu v Sloveniji še leta 1994
Končnica .yu ima sicer dolgo zgodovino. Prvič so jo uporabili leta 1989 za Socialistično federativno republiko Jugoslavijo. Z razpadom Jugoslavije je domena prešla na takrat novonastalo Slovenijo, saj so prej z domeno upravljali v Ljubljani, vendar pa se je leta 1994 vrnila Federativni republiki Jugoslaviji. Od takrat naprej je z domeno upravljala univerza v Beogradu.

Borka Jerman Blažič z Inštituta Jožef Štefan, ki je internet pripeljala v takrat še Jugoslavijo, je za MMC pojasnila, da Slovenija domene .si ni dobila takoj, saj je bilo najprej potrebno sprejetje države v Združene narode, kar se je zgodilo 22. maja 1992. Na začetku je bilo slovenskih domen s končnico .yu manj kot pet. Ker je prehod na novo domeno daljši proces in ker je bilo treba domeno .yu prenesti v Beograd, je Slovenija z njo upravljala še do leta 1994, je dejala Jerman Balažičeva.

Slovenija si je sprva želela končnico .sl, a je bila ta že zasedena za Serro Leone, tako da so se prve spletne strani s slovensko končnico .si lahko registrirale v drugi polovici leta 1992, pa so za MMC povedali na Arnesu, kjer so prevzeli upravljanje z domeno .si. Danes je s končnico .si registriranih že skoraj 71.400 naslovov spletnih strani.