Dotikanje robotov ljudje psihološko očitno dojemamo podobno kot dotikanje ljudi. Foto: Reuters
Dotikanje robotov ljudje psihološko očitno dojemamo podobno kot dotikanje ljudi. Foto: Reuters

Verjetno bi se skoraj vsaki osebi, pustimo posamezne fetiše ob strani, dotikanje robota oz. računalnika v humanoidni lupini zdelo povsem nedolžno dejanje brez kakršnih koli erotičnih podtonov. A naš psihološki ustroj očitno ne deluje tako, piše portal ScienceDaily.

Jamy Li, Wendy Ju in Byron Reeves z univerze Stanford so izvedli zanimiv poskus. V njem so uporabili robota, ki je bil sprogramiran tako, da je udeležencem raziskave dajal navodila, naj se ga dotaknejo na 13 delih telesa. Sodelujoči so na prstih roke nosili senzor, ki je meril električno prevodnost kože, kar je fiziološki znak čustvenega vzburjenja.

Izsledki so tako pokazali, da so se ljudje bolj čustveno vzburili, ko jim je robot naročil, da se dotaknejo predelov, ki se jih običajno ne dotika, kot so npr. oči ali zadnjica, v primerjavi z dotikanjem rok ali vratu. Zanimivo, udeleženci so se predelov, dojetih kot intimnih, tudi bolj obotavljali dotakniti.

"Naše delo je pokazalo, da se ljudje na robote še vedno odzovemo na neki primitiven, družaben način. Družbena pravila, ki se nanašajo na dotikanje intimnih predelov drugih, veljajo tudi za robote, zato bo ta raziskava imela učinke na oblikovanje robotov in teorijo umetnih sistemov," je pojasnil Li.