Arnes, ki praznuje 25 let, skrbi za digitalno izobraževalno infrastrukturo. Foto: MMC RTV SLO
Arnes, ki praznuje 25 let, skrbi za digitalno izobraževalno infrastrukturo. Foto: MMC RTV SLO

Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je izdala odločitev o finančni podpori programu Covid-19 – dodatna podporna IKT za izvajanje vzgojno-izobraževalnega procesa.

Program bo izvajala Akademska in raziskovalna mreža Slovenije – Arnes, zanj pa je odobrenih štiri milijone evrov evropskih sredstev.

Cilj naložbe je na eni strani večkratno povečanje zmogljivosti storitev, kot so Arnes učilnica, Arnes videokonferenca, Arnes splet, Arnes strežnik po meri in Arnes webmail.

Več kot 18.000 spletnih učilnic na Arnesu

Na drugi strani pa nameravajo z nakupom 4220 prenosnih računalnikov učencem, dijakom in učiteljem, ki trenutno nimajo primerne opreme, omogočiti učenje in poučevanje na daljavo, so zapisali v omenjeni vladni službi.

V času epidemije je namreč pouk za učence in dijake potekal na daljavo. Ob koncu epidemije so se osnovnošolci vrnili v šole, dijaki pa se še naprej izobražujejo na daljavo. Večina pouka na daljavo je potekala oziroma še poteka prek Arnesovih spletnih učilnic. Za potrebe učencev in dijakov, ki niso imeli potrebne opreme za pouk na daljavo, sta ministrstvo za izobraževanje in zavod za šolstvo zbirala potrebno opremo. Na pomoč so priskočili tudi številna podjetja in različne organizacije.