Elon Musk je prepričan, da gre pri umetni inteligenci za največjo grožnjo človeštvu doslej. Foto: EPA
Elon Musk je prepričan, da gre pri umetni inteligenci za največjo grožnjo človeštvu doslej. Foto: EPA

V angleškem Milton Keynesu v prostorih, kjer je britanski znanstvenik Alan Turing razvil prvi računalnik, s katerim mu je uspelo odkodirati nacistično Enigmo, kar je skrajšalo drugo svetovno vojno, je 28 držav že podpisalo skupno deklaracijo, v kateri so prepoznali, da ob priložnostih umetna inteligenca predstavlja tudi velika tveganja, tudi na področjih vsakdanjega življenja.

Sorodna novica Tako kot umetna inteligenca piše stavke, lahko načrtuje tudi povsem nove molekule

V izjavi so se strinjali o "nujni potrebi po razumevanju in skupnem obvladovanju morebitnih tveganj z novim skupnim prizadevanjem za zagotovitev razvoja in uporabe umetne inteligence na varen in odgovoren način v korist svetovne skupnosti".

Kralj Karel III., ki se te dni mudi na državniškem obisku v Keniji, je udeležence nagovoril s predhodno posnetim sporočilom, je za TV Slovenija poročala Nina Kojima:

"Umetna inteligenca ima zmožnost, da popolnoma spremeni življenje, kakršno poznamo. Lahko nam pomaga bolje zdraviti, morda celo ozdraviti bolezni, kot so rak, srčne bolezni in Alzheimerjeva bolezen. Lahko pospeši naše potovanje proti podnebni nevtralnosti in novi dobi neomejene čiste, zelene energije ali pa vsaj malo olajša naše vsakdanje življenje. Vendar pa se moramo, da bi izkoristili prednosti umetne inteligence, skupaj spopasti z njenimi številnimi nevarnostmi."

Musk: UI je eksistencialna grožnja človeštvu

Sorodna novica ChatGPT: "Če je bilo prej potrebnih pet ljudi za neko delo, bosta zdaj dva ali eden"

Srečanja se udeležuje tudi znani izumitelj in investitor Elon Musk, ki že dalj časa opozarja na nevarnost umetne inteligence. "Prvič v zgodovini človeštva se srečujemo z nečim, kar bo veliko inteligentnejše od nas. Nisem prepričan, ali bomo zmogli nadzirati tako stvar, toda mislim, da jo lahko poskusimo voditi v smer, ki bo koristna za človeštvo. Vendar pa se bojim, da se srečujemo z eksistencialno nevarnostjo, morda najbolj perečo," je svoje strahove, da umetna inteligenca predstavlja eno največjih groženj človeštvu, razkril Musk.

Tudi gostitelj konference, britanski premier Rishi Sunak, je poudaril, da je nujno potrebna kolektivna zavest. Sunak je na družbenem omrežju X deklaracijo označil za "prelomen dosežek".

"Potrebujemo vsaj neodvisno tretjo stran, neodvisnega razsodnika, ki lahko opazuje, kaj delajo vodilna podjetja, in lahko vsaj zažene preplah, če bo v skrbeh," je še povedal Musk.

Sorodna novica "Boter umetne inteligence" svari pred nevarnostmi te tehnologije

V ZDA že ustanavljajo varnostni inštitut za umetno inteligenco, države pa se bodo zaradi perečega vprašanja znova sešle čez pol leta v Južni Koreji, je še poročala Kojima.

Izjava je bila podpisana po tistem, ko je ameriški predsednik Joe Biden v ponedeljek izdal izvršni ukaz o regulaciji umetne inteligence, ki zveznim agencijam naroča, naj postavijo nove varnostne standarde na tem področju, podjetjem pa, da delijo rezultate svojih varnostnih testov in druge ključne informacije z vlado.

Dvodnevni dogodek po poročanju nemške tiskovne agencije DPA velja za zgodnji korak k mednarodnemu dogovoru o ureditvi hitro razvijajočega se sektorja. Udeležujejo se ga številni politiki, predstavniki tehnološke industrije in akademiki.

Konference se bosta udeležili tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in ameriška podpredsednica Kamala Harris.

Britanska vlada gosti srečanje o umetni inteligenci