V Veliki Britaniji, kjer so opravili raziskavo, so bolnike pozvali, naj ne prenehajo jemati zdravil proti depresiji preden bi se posvetovali z zdravnikom. Foto: Reuters
V Veliki Britaniji, kjer so opravili raziskavo, so bolnike pozvali, naj ne prenehajo jemati zdravil proti depresiji preden bi se posvetovali z zdravnikom. Foto: Reuters
Predpisovanje antidepresivov v zadnjih letih dosega rekordno število. Foto: Reuters

Raziskava britanske univerze Hull, ki temelji na objavljenih in neobjavljenih podatkih o kliničnih zdravljenjih, je pokazala, da antidepresivi pomagajo le tistim, ki trpijo za hudo obliko depresije. Po besedah avtorjev raziskave so imeli antidepresivi pozitiven učinek pri ljudeh z lažjo obliko depresije, a ta učinek ni bil nič večji kot v primerih, ko so bolniku dali navidezno zdravilo - placebo.

Raziskava se je osredotočila na štiri antidepresive, ki uravnavajo počutje s pomočjo povečanja serotonina v možganih. Med temi zdravili so najbolj znani prozac (Elli Lilly & Co), paxil ali seroxat (GlaxoSmithKline), effexor (Wyeth) in serzone (Bristol-Myers Squibb).

"Čeprav se bolniki počutijo bolje po jemanju antidepresivov, se bolje počutijo tudi, ko vzamejo placebo, in razlika v izboljšanju ni prav velika. To pomeni, da lahko gre depresivnim ljudem na bolje tudi brez kemičnih terapij," je dejal vodja raziskave Irving Kirsch.

Terapija namesto zdravil
Zdravniki opozarjajo, da smo postali preveč odvisni od antidepresivov, ko obstaja cel niz alternativnih pristopov.

Britanski minister za zdravje Alan Johnson je že napovedal, da bodo v naslednjih treh letih izšolali 3.600 terapevtov, ki bodo bolnikom omogočili večji dostop do psihoterapij, ki so po njegovem mnenju boljša alternativa zdravilom.

Čeprav uradno navodilo poudarja, da antidepresivi ne smejo biti prvi ukrep za zdravljenje blažje depresije, pa je število receptov v Veliki Britaniji leta 2006 doseglo rekordno število, saj jih je bilo izdanih kar 31 milijonov.

Očitki farmacevtov
Največji proizvajalci antidepresivov zavračajo izsledke raziskave, ker naj bi bila pomanjkljiva. GSK, ki izdeluje paxil, je avtorjem raziskave očital, da niso upoštevali pozitivnih učinkov na bolnike in njihove družine, moti pa ga tudi, da je bilo v raziskavi uporabljenih zelo malo razpoložljivih podatkov.

G. V.