Vesolju vladajo zakoni, ki jih opisuje relativnostna teorija, so potrdili znanstveniki. Foto: EPA
Vesolju vladajo zakoni, ki jih opisuje relativnostna teorija, so potrdili znanstveniki. Foto: EPA

Relativnostna teorija v osnovi predpostavlja, da nič, kar ima maso ali informacijo, ne more potovati hitreje od hitrosti svetlobe, piše Forbes. V eksperimentu pred nekaj dnevi pa so znanstveniki v Cernu poslali snop delcev hitreje od hitrosti svetlobe. Čeprav morajo biti izsledki še potrjeni od stroke, pa bi lahko odkritje imelo pomembne posledice na sodobno fiziko.

A čeprav bi odkritje lahko postavilo svet fizike na glavo, so znanstveniki na inštitutu Nielsa Bohra z eksperimentom uspeli dokazati, da relativnostna teorija, ki opisuje delovanje gravitacije v vesolju, na kozmični ravni deluje.

Za opazovanje so si izbrali galaktične skupke. Gre za skupine tisočih galaksij, ki jih skupaj drži lastna težnost. Po omenjeni teoriji bi morala masa skupkov ukriviti svetlobo in posledično spremeniti njeno valovno dolžino.

V ta namen so pregledali svetlobo, ki je prihajala iz 8.000 različnih galaktičnih skupkov. Nato so določili njihovo maso in ugotovili, da se premik valovne dolžine zgodi natančno tako, kot predpostavlja relativnostna teorija.

Eksperiment poleg tega dodatno podpira tezo obstoja temne snovi, saj se je premik valovne dolžine zgodil povsem usklajeno s predpostavko prisotnosti temne snovi.