Spletni iskalnik Yahoo gotovo ne bo zadovoljen z ugotovitvami in zahtevami poročila posebnega odbora Evropske komsije. Foto: MMC RTV SLO
Spletni iskalnik Yahoo gotovo ne bo zadovoljen z ugotovitvami in zahtevami poročila posebnega odbora Evropske komsije. Foto: MMC RTV SLO

"Ponudniki iskalnikov morajo osebne podatke izbrisati ali nepreklicno hraniti v anonimnosti , potem ko ti ne služijo več namenu, za katerega so bili pridobljeni," opozarja svetovalni odbor. Poleg tega dodaja, da mora biti za vsako uporabo zbranih osebnih podatkov pridobljena privolitev uporabnikov iskalnika. Ti naj bi bili namreč premalo obveščeni, zakaj se njihohovi podatki zbirajo.

Pričakovati je, da bo poročilo odbora EK-ja naletelo na velik odpor predvsem pri največjih spletnih iskalnikih, kot sta Google in Yahoo. Oba denimo osebne podatke shranjujeta do 18 mesecev.

Identifikacijo uporabnika omogočajo predvsem piškotki
Iskalniki shranjujejo podatke za vsako iskanje. Prav tako si zapomnijo IP-naslov računalnika, s katerega je bilo iskanje opravljeno. "Zgodovina iskanja" posameznega uporabnika je tudi bogat vir podatkov, ki jim iskalniki lahko sledijo s pomočjo kratke besedilne datoteke, imenovane piškotek.

Piškotki običajno vsebujejo podatke o operacijskem sistemu in iskalniku, ki ga oseba uporablja, ter identifikacijo za vsak uporabniški račun. Na ta način je z njihovo pomočjo mogoče še natančneje identificirati uporabnika kot z IP-naslovom, je še mogoče prebrati v spletnem biltenu EUobserver.