Do zdaj je EU spodbujal širokopasovni dostop med drugim skozi zakonodajo na področju telekomunikacij, ki spodbuja konkurenco in naložbe. Foto: EPA
Do zdaj je EU spodbujal širokopasovni dostop med drugim skozi zakonodajo na področju telekomunikacij, ki spodbuja konkurenco in naložbe. Foto: EPA

Med letoma 2003 in 2007 se je uporaba širokopasovnega interneta v EU-ju v gospodinjstvih potrojila na 36 odstotkov. Sedem odstotkov prebivalstva EU-ja pa še vedno nima širokopasovne spletne povezave. V EU-ju obstajajo tudi velike razlike med članicami in regijami. Medtem ko je na Danskem, v Luksemburgu in Belgiji pokritje z omrežjem za širokopasovno medmrežno povezavo 100-odstotno, pa več kot 60 odstotkov prebivalstva v Romuniji (ta delež se na podeželju poveča na 75 odstotkov) nima širokopasovnega dostopa. Slabo je tudi stanje v Grčiji, kjer je ta delež na podeželju 50-odstoten.

Celo v razvitih gospodarstvih, kot sta italijansko in nemško, 18 oz. 12 odstotkov podeželskega prebivalstva nima dostopa do širokopasovnega medmrežja. Slovenija je z nekaj več kot 90-odstotno pokritostjo prebivalstva z omrežjem za širokopasovno medmrežje izenačena z evropskim povprečjem, medtem ko je po pokritosti podeželskih območij z več kot 80 odstotki nad evropskim povprečjem, 70 odstotkov.

Širokopasovni dostop je po prepričanju Evropske komisije čedalje pomembnejši dejavnik v vsakodnevnem življenju, zato bi morala biti vprašanja, kot sta upravljanje radijskega spektra in razvoj mobilnih satelitskih storitev, povezana s široko razpravo o univerzalni storitvi v telekomunikacijah, t. j. varnostni mreži, ki zagotavlja minimalno raven storitev, kot sta priključitev na telefonsko omrežje in osnovni dostop do svetovnega spleta, in tako zadovoljuje osnovne potrebe, na katere trgu ne uspe odgovoriti.

"Internet visokih hitrosti je vozovnica v informacijsko družbo in bistveni pogoj za gospodarsko rast. Zato želi komisija s svojo politiko vsem Evropejcem do leta 2010 zagotoviti širokopasovni internet," je dejala komisarka EU-ja za telekomunikacije Viviane Reding.

Komisija je zato objavila poročilo, ki kaže, da konkurenca na trgih za širokopasovni internet državljanom EU-ja zagotavlja splošen dostop po cenah, ki si jih lahko privoščijo. Po mnenju Bruslja pa si je treba še bolj prizadevati, da bi vsem omogočili širokopasovni dostop do spleta.

Poročilo zato poziva Evropski parlament, članice EU-ja, nacionalne regulatorne organe, izvajalce telekomunikacijskih storitev, združenja potrošnikov in državljane, naj sodelujejo v razpravi o zagotavljanju širokopasovnega interneta za vse v sedemindvajseterici. Ti prispevki bodo vključeni v posebno sporočilo komisije v drugi polovici leta 2009 in v morebitne zakonodajne predloge leta 2010.