Raketa Falcon 9, ki naj bi v vesolje ponesla tovorno kapsulo Zmaj, je razpadla kmalu po vzletu. Foto: Reuters
Raketa Falcon 9, ki naj bi v vesolje ponesla tovorno kapsulo Zmaj, je razpadla kmalu po vzletu. Foto: Reuters

Raketa je pripadala ameriškemu vesoljskemu transportnemu podjetju SpaceX, ki ga vodi Elon Musk, ustanovitelj proizvajalca električnih vozil Tesla Motors. "Vozilo je razpadlo," je dejal komentator ameriške vesoljske agencije Nasa George Diller. "Kaže, da je izstrelitev spodletela. Za zdaj ni jasno, kaj točno se je zgodilo."

"Falcon je imel težave kmalu po tem, ko je ugasnila prva stopnja rakete. Več informacij bomo podali, ko bomo preučili podatke," je Musk zapisal na Twitterju. Prav tako še ni znano, ali je raketa razpadla sama, ali so jo razstrelili pripadniki ameriškega letalstva, saj je na raketi nameščen eksploziv, kot varnostni sistem, da odpadajoči deli ne bi padli na naseljena področja.

Raketa ni imela posadke. Na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) naj bi dostavila 1.800 kilogramov tovora, med drugim tudi priključek za lažje parkiranje vesoljskih plovil na postaji. Na vesoljski postaji bi morala pristati v torek.

Nesreča je prva takšne vrste za podjetje SpaceX. V preteklosti so izvedli že več uspešnih izstrelitev, medtem ko je konkurenčno podjetje Orbital Sciences oktobra lani izgubilo eno izmed svojih raket, aprila pa je razneslo eno izmed ruskih tovornih plovil.