Skoraj vsaka galaksija ima osrednjo črno luknjo z nepredstavljivo veliko maso. Foto: EPA
Skoraj vsaka galaksija ima osrednjo črno luknjo z nepredstavljivo veliko maso. Foto: EPA

Znanstveniki priznavajo, da eksplozije, ki bi tako dolgo in tako bleščavo "svetila", do zdaj še niso zaznali. Navadno namreč izbruhi gamažarkov, ki jih "vidimo" kot svetlobo različne jakosti, že po nekaj urah zamrejo.

"V naši galaksiji smo že odkrili objekte, ki lahko ob eksploziji ustvarjajo ponavljajoče se izbruhe, a so ti od tisočkrat do milijonkrat šibkejši od tega, ki ga opazujemo zdaj. Gre za resnično izjemen pojav," je dejal Andrew Fruchter iz vesoljskega inštituta v Baltimoru.

Prva mnenja kažejo, da je izbruh svetlobe posledica eksplozije sonca v ozvezdju Draco, ki se je preveč približalo črni luknji. Gre za galaksijo, ki je od naše oddaljena 3,8 milijarde svetlobnih let. "Ugotovitev, da je eksplozija nastala v središču galaksije, pomeni, da je ta najverjetneje povezana z masivno črno luknjo," je dejal Nasin strokovnjak Neil Gehrels.

V večini galaksij, tudi naši, je "osrednja črna luknja", ki ima lahko večmilijonkrat večjo maso od našega Sonca. Osrednja črna luknja v Rimski cesti ima po ugotovitvah znanstvenikov štirimilijonkrat večjo maso od našega Sonca.