Foto: Reuters
Foto: Reuters

Novi lastnik Twitterja je dejal, da bi se "pomilostitve" blokiranih uporabnikov lahko začele že naslednji teden, potem ko je potezo podprla večina tistih, ki so glasovali v njegovi spletni anketi na Twitterju. Musk je anketo objavil v sredo, v njej pa postavil vprašanje, ali bi bilo treba zablokiranim uporabnikom ponuditi splošno amnestijo, pod predpostavko, da "niso kršili zakona ali bili vpleteni v množično smetenje". Musk sicer ni natančneje pojasnil, za katere zakone naj bi šlo.

V anketi je sodelovalo več kot 3,1 milijona uporabnikov, pri čemer jih je za amnestijo glasovalo 72 odstotkov. “Ljudje so spregovorili. Začetek pomilostitev – naslednji teden," je zapisal ob objavi rezultatov, pri čemer je tvit sklenil s krilatico "Vox Populi, Vox Dei”, latinsko frazo, ki pomeni "glas ljudstva je glas Boga”.

Med tistimi, ki imajo zablokiran profil, najdemo, denimo, nekdanjega svetovalca Donalda Trumpa Steva Bannona, desničarsko britansko komentatorko Katie Hopkins in Davida Duka, nekdanjega t. i. velikega čarovnika kukluksklana.

Do Muskove napovedi prihaja le nekaj dni po tem, ko je ponovno aktiviral tako profil Donalda Trumpa kot tudi profile razvpitega kanadskega psihologa Jordana Petersona, nekdanjega profesionalnega kickbokserja Andrewa Tata in raperja Kanyeta Westa, ki si je začasno blokado prislužil prejšnji mesec z nedavnimi protijudovskimi izjavami.

Musk je že odblokiral profil nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa. Foto: AP
Musk je že odblokiral profil nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa. Foto: AP

Oglaševalci pred "jasno" izbiro

Center za boj proti spletnemu sovraštvu (CCDH) opozarja, da bo poteza šla na roko “supertrosilcem” sovražnih vsebin, oglaševalce pa pozvali, naj prenehajo financirati Twitter. Po Muskovem prevzemu podjetja jih je sicer kar nekaj že ustavilo sodelovanje s platformo.

“Supertrosilci sovraštva, zlorab in nadlegovanja bodo edini ljudje, ki bodo imeli koristi od te zadnje Twitterjeve odločitve," je za Guardian povedal direktor CCDH-ja Imran Ahmed. “Izbira oglaševalcev še nikdar ni bila bolj jasna: ostati in podpreti Elona Muska ali pa zaščititi svoje znamke in zagotoviti, da njihov denar za oglaševanje ne gre za širjenje sovraštva, zlorab in dezinformacij."

Angelo Carusone, predsednik ameriške aktivistične skupine Media Matters, ki nadzira “konservativne napačne informacije", pa pravi, da bo odprava blokad na Twitterju to omrežje spremenila v “stroj za radikalizacijo".

Ta teden je Musk sicer izključil možnost vrnitve teoretika zarot Alexa Jonesa, ki je lažno širil natolcevanja, da je bil pokol na osnovni šoli Sandy Hook potegavščina, češ da nima "nobene milosti" za ljudi, ki se okoriščajo s smrtjo otrok za lastno slavo.

Profile na Twitterju imata med drugimi blokirana še desničarski avtor Milo Yiannopoulos in nekdanji voditelj BBC-ja David Icke. Musk je pred časom dejal, da ne bo nobenih odmrzovanj profilov, dokler se ne sestane novi moderatorski forum. A je pozneje sporočil, da to ne velja več, odkar so skupine za človekove pravice začele pozivati oglaševalce, naj ustavijo financiranje platforme.

Musk napovedal sistem zlatih, sivih in modrih kljukic

Musk je medtem prek Twitterja danes sporočil, da bo prihodnji petek zaživel nov sistem plačljivih modrih kljukic, ki je namenjen izkazovanju pristnosti uporabnikov. Podjetja bodo dobila zlato kljukico, vlade sivo, posamezniki pa modro, je dodal.

Kot je še izpostavil Musk, bodo vsi računi pred končno aktivacijo odslej tudi ročno overjeni. Posameznikom pa bo omogočeno tudi dodajanje majhnih logotipov organizacij, katerih del so, ampak bodo morale pred tem to potrditi tudi organizacije same, je še razložil Musk in dodal, da bo prihodnji teden o novem sistemu podal daljšo razlago.

Kot je znano, je Twitterjev stari sistem preverjanja računov Musk prevetril že kmalu po 44 milijard dolarjev vrednem prevzemu. Če so morali zvezdniki iz sveta zabave, politiki, novinarji in druge javne osebe prej potrditi identiteto z dokazi, da so si prislužili značko z modro kljukico, so po novem modelu značko za preverjen račun prejeli vsi, ki so zanjo plačali naročnino v višini osmih dolarjev na mesec. Slednje je na Twitterju povzročilo poplavo lažnih računov, zato so morali prenovljen sistem začasno ustaviti.