Raketoplan Endeavour je ob 22.20 po tamkajšnjem času uspešno pristal v ameriškem vesoljskem oporišču Cape Canaveral na Floridi. Foto: EPA
Raketoplan Endeavour je ob 22.20 po tamkajšnjem času uspešno pristal v ameriškem vesoljskem oporišču Cape Canaveral na Floridi. Foto: EPA

Z Endeavourjem se je Mednarodna vesoljska postaja še bolj približala svoji končni podobi, saj so med tokratno misijo na postajo namestili opazovalno kupolo "spokojnost", sobo z razgledom, kjer bodo imeli astronavti boljši razgled na Zemljo in vesolje, olajšala pa jim bo tudi delo z robotsko roko na postaji.

Astronavti Endeavourja so poleg sobe z razgledom na Mednarodni vesoljski postaji namestili nov modul za podporo življenjskih sistemov, namestili pa so tudi dodaten prostor za skladiščenje in telovadbo. Popravili so še aparat za reciklažo odpadne vode - predvsem urina in znoja, kar je ključno za normalno delovanje postaje, ki naj bi v prihodnje vzdrževala posadko šestih astronavtov. Zdaj posadko sestavljajo trije astronavti.

Mednarodna vesoljska postaja skoraj dokončana
Tako je gradnja postaje dejansko pred koncem; pred ameriškimi raketoplani so samo še štiri misije in končan bo skupni 12-letni podvig ZDA, Rusije, Evrope, Japonske in Kanade. V ameriški vesoljski agenciji Nasa so navdušeni, da bo Mednarodna vesoljska postaja kmalu končana in da jo bodo lahko začeli popolnoma uporabljati.

A brez težav seveda ne gre: tako so imeli astronavti na krovu postaje v nedeljo težavo z računalniki, ki so jim prekinili povezavo z Zemljo in jih opomnili, da so vendarle daleč stran od vseh v vesolju. Napako so po več urah odpravili, vendar pa inženirjem ni povsem jasno, kaj je bil vzrok. Ta napaka pa naj ne bi vplivala na delovanje sistemov za podporo življenja, je zagotovila Nasa.