Foto: EPA
Foto: EPA

Med drugim bo ugotavljala, ali so pri TikToku uvedli ustrezne ukrepe za zaščito mladoletnikov in okrepili preglednost platforme.

Komisija se je za začetek uradnega postopka odločila na podlagi opravljene predhodne preiskave, ki je zajemala analizo poročila o oceni tveganja, ki ga je družba TikTok posredovala septembra 2023, in odgovorov družbe na uradne zahteve Bruslja po informacijah, so sporočili iz Evropske komisije.

V preiskavi bo Evropska komisija preverjala izpolnjevanje obveznosti iz akta o digitalnih storitvah, povezanih z ocenjevanjem in zmanjševanjem sistemskih tveganj, v smislu dejanskih ali predvidljivih negativnih učinkov, ki izhajajo iz zasnove sistema TikTok. To vključuje algoritemske sisteme, ki lahko po navedbah Bruslja med drugim spodbujajo vedenjske oblike zasvojenosti.

"Taka ocena je potrebna za preprečevanje morebitnih tveganj za uveljavljanje temeljne pravice do telesnega in duševnega zdravja osebe, spoštovanje otrokovih pravic in njen vpliv na procese radikalizacije," so poudarili v sporočilu za javnost. Na komisiji obenem ugotavljajo, da ukrepi TikToka za zmanjšanje teh tveganj, zlasti orodja za preverjanje starosti, morda niso razumni, sorazmerni in učinkoviti.

Bruselj bo pod drobnogled vzel tudi izpolnjevanje obveznosti, povezanih z vzpostavitvijo ustreznih ukrepov za zagotovitev visoke ravni zasebnosti, varnosti in zaščite mladoletnikov, zlasti v zvezi s privzetimi nastavitvami zasebnosti mladoletnikov v okviru zasnove in delovanja njihovih priporočilnih sistemov.

Predmet preiskave tudi ukrepi za preglednost

Preverjali bodo tudi ukrepe, ki jih je TikTok sprejel za povečanje preglednosti svoje platforme. Preiskava se bo tako osredinila na domnevne pomanjkljivosti pri omogočanju dostopa raziskovalcev do javno dostopnih podatkov podjetja TikTok v skladu z aktom o digitalnih storitvah.

Evropska komisija bo po uradnem začetku postopka nadaljevala zbiranje dokazov, med drugim preko zahtev za informacije, pogovorov in inšpekcijskih pregledov, so še zapisali v sporočilu.

TikTok, ki je v lasti kitajske družbe ByteDance, je bil aprila lani na podlagi akta o digitalnih storitvah imenovan za zelo veliko spletno platformo. Od konca lanskega avgusta tako zanj in za 18 drugih velikih spletnih platform veljajo strožja pravila, namenjena večji zaščiti uporabnikov.

Od pretekle sobote naprej strožja pravila sicer veljajo za vse spletne platforme v EU-ju.