Evropski sistem Egnos bo dopolnjeval sistem GPS, s katerim sicer upravlja ameriška vojska. Foto: Andrej Leban
Evropski sistem Egnos bo dopolnjeval sistem GPS, s katerim sicer upravlja ameriška vojska. Foto: Andrej Leban
Evropski geostacionarni navigacijski sistem Egnos je predhodnik satelitskega radionavigacijskega sistema Galileo, ki naj bi zaživel do leta 2013. Foto: Egnos

Evropski geostacionarni navigacijski sistem Egnos je predhodnik satelitskega radionavigacijskega sistema Galileo, ki naj bi zaživel do leta 2013. Namenjen je predvsem navigaciji v prometu, prav tako pa bo uporaben tudi v kmetijstvu.

Uporaba tako za škropljenje kot cestninjenje
Kot ob tem poudarjajo v Evropski komisiji, omogoča nov, natančnejši sistem številne nove storitve. Med drugim ga bo mogoče uporabiti v naprednih orodjih za natančno škropljenje kmetijskih površin, za satelitsko elektronsko cestninjenje, poleg tega pa bo z njim omogočen tudi razvoj sistemov za vodenje slepih.

Nov sistem je brezplačno dostopen vsem, ki imajo sprejemnike signala GPS/SBAS in so na področju dosega signala sistema Egnos. Ta trenutno pokriva večino območja sedemindvajseterice, v prihodnje pa ga bodo morda razširili tudi na območje sosednjih držav in Afrike.

Navigacijski sistem Egnos sicer temelji na signalu treh satelitov, poleg tega pa ga sestavlja še 40 zemeljskih postaj za določanje položaja in štirje nadzorni centri.