Mark Zuckerberg je obljubil, da bodo spoštovali predloge uporabnikov. Foto: EPA
Mark Zuckerberg je obljubil, da bodo spoštovali predloge uporabnikov. Foto: EPA

Ustanovitelj najbolj priljubljene socialne mreže na svetu Mark Zuckerberg je po valu kritik glede politike varovanja podatkov na tiskovni konferenci v Hamburgu sporočil, da si želijo, da bi s tako spremembo postali bolj odprti in transparentni. "Zaupamo svojim uporabnikom in njihov prispevek nam je pomemben," je dejal Zuckerberg.

Sprememba bo potekala tako, da bodo lahko uporabniki mreže glasovali o predlogih za nova pravila. Pri vsaj 30-odstotni udeležbi vseh registriranih aktivnih članov Facebooka bodo izidi glasovanja obvezujoči, je pa Zuckerberg poudaril, da bo odločitve o novih proizvodih vodstvo Facebooka še naprej sprejemalo samo.

Številne kritike Facebookovih pravil
Facebook se je v preteklih tednih znašel pod valom kritik svojih uporabnikov, potem ko si je s spremembo poslovnih pogojev pridržal pravico, da podatke o svojih članih uporablja časovno neomejeno in jih posreduje naprej. S tem naj bi omogočili, da bi lahko podatke o določenem uporabniku drugim pokazali tudi takrat, ko bi ta svoj profil že ukinil. Uporabniki spletne mreže in borci za zaščito osebnih podatkov so se na to odzvali z ogorčenjem, zato je Facebook nova pravila takoj umaknil.

B. T.