Facebook je v preteklosti že večkrat razjezil uporabnike. Foto: Reuters
Facebook je v preteklosti že večkrat razjezil uporabnike. Foto: Reuters

Pred časom je med uporabniki največjega spletnega družabnega omrežja Facebook završalo, ko so se v družbi odločili spreminjati nastavitve uporabe informacij brez njihovega soglasja, piše BBC.
Podjetje je zaradi tega in njemu podobnih primerov v preteklosti postalo predmet preiskave ameriškega zveznega urada za trgovino, s katerim naj bi se že dogovorili za preglede neodvisnega zunanjega izvajalca za dobo 20 let. Vendar pa dogovor ne določa, kako bo Facebook pridobival podatke pri novih možnostih, ki jih bo ponudil na strani.

Novico so v nevladni organizaciji, ki promovira varovanje osebnih podatkov, Privacy International, sprejeli z odobravanjem, saj je bil Facebook v preteklosti trd oreh glede preglednosti in upoštevanja zasebnosti uporabnikov. A vseeno menijo, da bo odločitev ameriškega urada zgolj manjša ovira na poti Facebooka pri pridobivanju podatkov o uporabnikih.
Po besedah družbe imajo 800 milijonov uporabnikov, ki so njihovo stran v preteklih 30 dneh uporabili vsaj enkrat. Sicer pa je Facebook po podatkih Reutersa v prvih šestih mesecih letošnjega leta ustvaril 1,6 milijarde dolarjev prihodkov, a ker ne gre za družbo, ki bi kotirala na borzi, jim podatkov ni treba javno objavljati.