Storitev za nove uporabnike ni več na voljo, za stare pa bo izključena 15. oktobra. Foto:
Storitev za nove uporabnike ni več na voljo, za stare pa bo izključena 15. oktobra. Foto:

Storitev Tag Suggestions (sicer privzeto vključena) je namreč na fotografijah odkrila obraze ljudi in omogočila njihove označitve. Facebook se je kritik, zlasti iz Nemčije, branil s trditvami, da je prepoznavanje obraznih potez popolnoma v skladu z evropskimi predpisi o zaščiti podatkov. Kot so dejali, storitev uporabnikom omogoča, da na fotografijah najdejo svoje prijatelje in jih označijo.

Strokovnjaki za zaščito podatkov medtem menijo, da banka biometričnih podatkov več milijonov uporabnikov skriva nevarnost zlorab, in zahtevajo, da Facebook pred vključitvijo funkcije izrecno zaprosi uporabnika za soglasje.

Irski državni urad za zaščito podatkov, ki je pristojen za nadzor Facebooka v Evropi, je včeraj objavil nadzorno poročilo, v katerem izraža zadovoljstvo, ker je Facebook upošteval njegove lanske pripombe. In čeprav na Irskem niso zahtevali odstranitve funkcije, temveč le večjo transparentnosti pri zbiranju in hranjenju podatkov ter drugačen način pridobivanja soglasja uporabnikov, se je Facebook odločil prav zanjo.

V prihodnosti sicer namerava storitev znova uvesti, a v skladu z zahtevami EU-ja, poroča BBC.