Facebook odločitev še preučuje. Foto: EPA
Facebook odločitev še preučuje. Foto: EPA

Kot poroča tehnološki portal ZDnet, je sodišče v Berlinu pritrdilo tožniku - nemški organizaciji za zaščito potrošnikov VZBV -, da so pogoji uporabe aplikacije Friend Finder (Iskalec prijateljev) neprimerni. Predsednik VZBV-ja Gerd Billen je ocenil, da je odločitev sodišča velik korak k temu, da se "Facebook in druge končno prisili" k spoštovanju evropskih pravil o zaščiti podatkov.

Friend Finder od uporabnika Facebooka zahteva, naj z njim deli gesla ostalih družabnih omrežij in elektronske pošte (npr. Gmail in Skype) ter tako pridobi celoten seznam uporabnikovih stikov.
V konkretni tožbi sicer kot spornega ne obravnavajo deljenja gesla, temveč to, da se s tem pridobijo tudi imena in elektronski naslovi ljudi, ki niso uporabniki Facebooka. Vsem tem Facebook tudi pošlje povabila na svoje omrežje.

Sodišče je do tega kritično, saj neuporabniki Facebooka temu podjetju niso sami razkrili svojega naslova elektronske pošte. Sodišče je Facebooku naložilo, naj svoje uporabnike jasno obvesti, da bo Iskalec prijateljev pridobil celoten adresar, kar bo tudi uporabil za povabila.

Facebook je v javni izjavil napovedal podrobno preučitev razsodbe, šele nato odziv. Storitev Facebook v Evropi zagotavlja podružnica, ki ima sedež na Irskem. Ker je zaradi nemške razsodbe Facebook obljubil spremembe v storitvi irske podružnice, se bodo te nanašale na celotno Evropsko unijo - tudi na Slovenijo.
Nedavno sta veliko prahu dvignili razkritji, da Twitter in Facebook skrivaj kopirata adresarje tudi s pametnih telefonov, Facebook pa da celo bere SMS-sporočila.