Zagotovili bomo neboleč prehod, pravi Marko Filli. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Zagotovili bomo neboleč prehod, pravi Marko Filli. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Ne gre za to, da bodo državljani imeli boljšo ali slabšo sliko, temveč je sploh ne bodo imeli.

Gregor Golobič
Marko Fili, Pavle Vrabec
Direktorja RTV in Pro Plus (z leve) Marko Fili in Pavle Vrabec Foto: MMC RTV SLO
Usklajeno v zagotavljanje digitalnega prehoda
"Spremembo bomo poskušali izpeljati čim manj boleče za naše gledalce," je na torkovi novinarski konferenci dejal Marko Filli. Pri tem je poudaril, da bodo na prehod opozarjali prek vseh komunikacijskih sredstev, 15. novembra pa bo v sodelovanju s Pro Plusom in TV3 potekala tudi poskusna zatemnitev signala. "Med 19. in 20. uro bomo za nekaj minut ugasnili Pop TV, Kanal A in TV3 ter ljudi pozvali, naj pogledajo, ali jih lahko vidijo. Tisti, ki ne bodo imeli slike, je ne bodo imeli tudi po 1. decembru," je dejal Filli.

Da je projekt prehoda na digitalno televizijo za Slovenijo eden pomembnejših v zadnjih letih, je prepričan tudi minister za visoko šolstvo Gregor Golobič. Poudaril je, da se bo v prihodnjih dneh okrepilo obveščanje javnosti o prehodu, novembra pa bodo nove dekoderje prejeli tudi socialni upravičenci. Ob tem je zagotovil, da so se z dobavitelji dekoderjev dogovorili, da bo v trgovinah ponudba le-teh zadostna, njihova cena pa se bo gibala pod 40 evri.
"Digitalizacija ni marketinški projekt"
Kot je poudaril minister, prehod na digitalni signal ni marketinški projekt v smislu, da bo nekdo moral nekaj kupiti zato, da bo dobil boljšo storitev. "Tu gre za digitalizacijo sveta v banalnem pomenu besede, ki ga označujete številki 1 in 0. Se pravi ali bodo ali ne. Ne gre za to, da bodo državljani imeli boljšo ali slabšo sliko, temveč je sploh ne bodo imeli," je ponazoril Golobič, kaj prehod pomeni za tiste, ki si ne bodo pravočasno kupili ustreznih pretvornikov signala.
Tudi direktor Pro Plusa Pavle Vrabec je poudaril pomembnost prehoda na nov način oddajanja, vendar si ni upal napovedati, kako se bo vse skupaj odvilo. "Poskušali bomo skozi vse naše kanale obveščati javnost, da je 2. december dan po tem. Prave predstave o tem, kako bo to izgledalo, nimamo," je povedal Vrabec. Po njegovih besedah, ne pričakujejo, da bo izklop analognega signala povzročil padec gledanosti oziroma gospodarsko škodo.

Za vsa vprašanja v zvezi s prehodom na digitalno televizijo lahko uporabniki pokličejo na telefonsko številko 080 22 22.

Kaj dobimo gledalci?
Na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo zagotavljajo, da bomo državljani s prehodom na digitalno prizemno oddajanje dobili boljšo sliko, zvok in dodatne storitve ter večjo ponudbo televizijskih programov. Trenutno je z multipleksom A, prek katerega oddajajo vse večje slovenske televizije, pokritih 93 odstotkov.
S tem prehodom se bodo sprostile določene frekvence naravno omejenega radijskega spektra, kar se imenuje digitalna dividenda. To državi omogoča, da prek teh frekvenc celotno državo pokrije z brezžičnim, širokopasovnim internetom, od česar bomo imeli koristi državljani, medijska ter informacijsko-komunikacijska industrija.

Ne gre za to, da bodo državljani imeli boljšo ali slabšo sliko, temveč je sploh ne bodo imeli.

Gregor Golobič
Usklajeno v zagotavljanje digitalnega prehoda