iPhone 5 je predstavil prvi mož Appla Tim Cook. Foto: Reuters
iPhone 5 je predstavil prvi mož Appla Tim Cook. Foto: Reuters
Prihaja iPhone5

Z dolgo pričakovanim novim in zmogljivejšim modelom iPhona želi Apple znova vzpostaviti korak s konkurenco.

Googlov Android je namreč postal najbolj uporabljen operacijski sistem za prenosne telefone na svetu, največji tekmec ameriške družbe, južnokorejski proizvajalec Samsung pa se je zavihtel na vrh prodajalcev pametnih prenosnih telefonov.

Novi model je za 18 odstotkov tanjši in za 20 odstotkov lažji od prejšnjega iPhona 4S. Zaslon meri 4 inče oziroma 10,2 centimetra, kar je več od prejšnjih različic.

"To je najtanjši iPhone, kar smo jih kadar koli naredili, je tudi najtanjši pametni prenosni telefon na svetu in tehta le 112 gramov," je na posebnem medijskem dogodku v San Franciscu povedal Applov izvršni direktor za marketing Phil Schiller.

Za najcenejšo različico s 16 gigabajti bo v ZDA ob vezavi treba odšteti 199 dolarjev, najdražji kosi pa bodo po 399 dolarjev. V Sloveniji bo mogoče iPhone 5 kupiti od 28. septembra dalje.

Nova različica enega najbolj priljubljenih pametnih prenosnih telefonov na svetu je po navedbah podjetja oblikovana tako, da se čim bolj prilega uporabnikovi dlani, obenem pa podpira mobilna omrežja četrte generacije, ki slonijo na tehnologiji LTE.

Apple bo telefon začel dobavljati 21. septembra za ZDA, Kanado, Veliko Britanijo, Francijo, Nemčijo, Avstralijo in Japonsko. Do konca leta naj bi bil iPhone 5 na voljo v 100 državah po vsem svetu.

Applovi tekmeci so v zadnjih tednih že predstavili novosti v svoji ponudbi, med drugim finska Nokia v partnerstvu z ameriškim Microsoftom, južnokorejski Samsung in ameriška Motorola Mobility s svojim lastnikom Googlom ter ameriški spletni trgovinski velikan Amazon.

Prihaja iPhone5