Sojuz je pristal v kazahstanski stepi. Foto: Reuters
Sojuz je pristal v kazahstanski stepi. Foto: Reuters

Rusko plovilo sojuz z Američanom Thomasom Marshburnom, Rusom Romanom Romanenkom in Kanadčanom Chrisom Hadfieldom na krovu je pristalo v srednjeazijski stepi v Kazahstanu.

Sojuz TMA-07M se je približno tri ure in pol pred tem ločil od ISS-ja in začel svojo pot nazaj na Zemljo. Po uspešnem pristanku so proti astronavtom, ki so na ISS-ju preživeli šest mesecev, nemudoma pohiteli reševalci s helikopterjem.

Trojico so sredi stepe posadili na posebne stole, jih pokrili s posebnimi termalnimi odejami in jim ponudili čaj, nato pa je astronavte čakal še pregled pri zdravniku. Romanenko se nato vrača v Moskvo, Marshburna in Hadfielda pa bo ameriška vesoljska agencija Nasa prepeljala v Houston.

Največ pozornosti je, vsaj v medijih, namenjene Kanadčanu Hadfieldu, ki je po zaslugi svojega mikrobloga na Twitterju v preteklih mesecih postal prava zvezda. Po zaslugi njegovega rednega javljanja so ljudje dobili vpogled v vsakodnevno življenje v vesolju, ogledali pa so si lahko tudi vrsto spektakularnih fotografij, posnetih z ISS-ja.

Med drugim je astronavt navdušil s posnetkom, na katerem na ISS-ju poje "Space Oddity" Davida Bowieja in celo igra kitaro. Hadfield je tako izkoristil moč spletnih družbenih omrežij in postal v javnosti najbolj znan astronavt po Neilu Armstrongu in Buzzu Aldrinu.

Na ISS-ju, kakih 410 kilometrov nad Zemljo, trenutno ostajajo ruska kozmonavta Pavel Vinogradov in Aleksander Misurkin ter ameriški astronavt Chris Cassidy. Za konec maja pa je že predviden nov polet na ISS, ko naj bi kapsula sojuz z izstrelišča Bajkonur v Kazahstanu v vesolje ponesla tri nove člane posadke.