Sunita Williams se zaradi svojih dosežkov uvršča med najvidnejše vesoljce, je v nagovoru dejal Pahor. Foto: BoBo
Sunita Williams se zaradi svojih dosežkov uvršča med najvidnejše vesoljce, je v nagovoru dejal Pahor. Foto: BoBo
Pahor odlikoval Sunito Williams


"Sunita Williams se zaradi svojih dosežkov uvršča med najvidnejše vesoljce, ki so v imenu ZDA pa tudi celotnega človeštva opravili pomembna poslanstva na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) ... S svojim sodelovanjem z različnimi slovenskimi ustanovami vstopa v svet slovenskih mladostnikov kot vzornica za njihova prihodnja raziskovanja in znanstvena prizadevanja, da bi nekoč tudi oni segali po zvezdah. S svojim čutom pripadnosti slovenstvu je hkrati tudi ena zelo uglednih promotork slovenstva, njegove ustvarjalnosti, znanstvenih dosežkov, samozavesti in iskanja poti za nove priložnosti," je zapisano v utemeljitvi.

Sunita Williams bo gostja današnjih Odmevov ob 22. uri z voditeljem Igorjem E. Bergantom. Vabljeni k ogledu!

Predsednik države je po podelitvi odlikovanja poudaril, da Sunita Williams "navdihuje vse, ki imajo sanje in imajo velike vizije". Označil jo je tudi za "izjemno osebnost" ter astronavtko in strokovnjakinjo, "ki je s svojim znanjem in pogumom skoraj dobesedno premikala in premika meje človekovega znanja in bivanja".

"Pri njej lahko brez običajnega pretiravanja rečemo, da njeni dosežki segajo skoraj do zvezd. S kančkom občudovanja lahko rečemo, da je ena izmed zvezd," je dejal slovenski predsednik.

Pahor odlikoval Sunito Williams