Tokratna misija na Hubble je peta in zadnja. Foto: EPA
Tokratna misija na Hubble je peta in zadnja. Foto: EPA

Astronavta John Grunsfeld in Andrew Feustel sta za tretji od predvidenih petih vesoljskih sprehodov na teleskopu porabila šest ur in pol. V tem času sta popravila kamero in namestila spektrograf za preučevanje kemične sestave vesolja.

Zadnje popravilo teleskopa
Zahtevna misija ameriškega raketoplana Atlantis na popravilo Hubbla je namenjena podaljšanju življenjske dobe najbolj znanega teleskopa še za od pet do deset let (najmanj do leta 2014). To je zadnja misija na teleskop pred upokojitvijo ameriških raketoplanov prihodnje leto.

V ameriški vesoljski agenciji Nasa so vesoljski sprehod označili kot "dih jemajoč" podvig, med katerim so zamenjali računalniško ploščo - postopek, ki nikoli ni bil mišljen, da ga bodo opravili v vesolju. Nasa je tudi prvič popravila neki del na teleskopu, namesto da bi ga samo zamenjala.

Nov pogled na naše vesolje
Hubble so v vesolje izstrelili leta 1990 in od takrat je znanstvenikom pomagal razkriti do zdaj neznane podrobnosti nastanka našega vesolja in s tem spremenil pogled na razumevanje oblikovanja ter spreminjanja galaksij. Zdaj znanstveniki računajo, da bo omogočil tudi podrobnejše predvidevanje prihodnosti našega vesolja.

G. V.