Zakaj države sveta skoraj 40 let robotske odprave niso zanimale? Ne glede na vzrok pa so prvi metri Jutuja k dejavnosti spodbudili druge države k pripravi lastnih misij. Indija načrtuje podobno do leta 2020. Fotografija, objavljena z licenco Creative Commons http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/. Foto: Chinese Academy of Sciences prek Planetary Society
Zakaj države sveta skoraj 40 let robotske odprave niso zanimale? Ne glede na vzrok pa so prvi metri Jutuja k dejavnosti spodbudili druge države k pripravi lastnih misij. Indija načrtuje podobno do leta 2020. Fotografija, objavljena z licenco Creative Commons http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/. Foto: Chinese Academy of Sciences prek Planetary Society
Jutu
Vesoljske odprave so za Kitajce vir nacionalnega ponosa in dokaza o znanju v lastnem narodnem telesu. Foto: EPA

Modul Čang'e 3 je skupaj z vozilom Jutu (Žadasti zajec) uspešno začel znanstveni del misije na Luni, poroča kitajska državna tiskovna agencija Šinhja.
Prvi del misije vključuje opazovanje zvezdnega neba z Zemljinega naravnega satelita in analizo tal. To je opravilo vozilo Jutu s pomočjo mehanične roke in se pri tem dobro izkazalo, piše agencija.
Misija Čang'e 3 je 14. decembra opravila prvi mehki pristanek na Mesecu po sovjetski odpravi Luna 24, ki je leta 1976 nazaj na Zemljo prinesla vzorec materialov. Zatem so se na Luno podale še številne odprave, a vse končale z uničujočim trčenjem.

Kitajska je tako po ZDA in Rusiji (prej Sovjetski zvezi) tretja država, ki je uspešno opravila mehek pristanek.

Od pristanka naprej so se Kitajci en mesec spopadali z nepredvidenimi težavami in preizkušali opremo, zdaj pa je nastopil čas za trimesečno izvajanje testov. Toliko časa bo predvidoma po površju vozil Jutu, medtem ko naj bi pristajalni modul Čang'e 3 še dočakal naslednjo zimo.

Z optičnim teleskopom so kitajski znanstveniki zaznali 23 zvezd tako pri vidni svetlobi kot pri valovnih dolžinah blizu ultravijolične svetlobe.

Ker obstaja veliko več boljših opazovalcev neba, je zanimivejši del misije prva geološka analiza tal in situ po skoraj 40 letih. Te Jutu ni izvedel samodejno, temveč so ga Kitajci ročno upravljali z oddaljenosti 380.000 kilometrov, poroča kitajska akademija znanosti.

Uspeh nadzora razdalji navkljub je "naznanil kitajski preboj pri nadzoru mehanične roke z visoko natančnostjo", je dejal Vu Fengej s pekinškega centra za zračni in vesoljski nadzor.

Sondin radar je prodrl globoko pod površje in analiziral plast od deset do 140 metrov globine. Tako početje bo nadaljeval ter iskal naravne surovine in rudnine, poroča akademija. Za zdaj je našel magnezij, aluminij, kalcij in itrij.

Znanje in praksa inženirjev
Eden pomembnejših ciljev misije je odprava tehnološkega zaostanka Kitajske pri vesoljskih tehnologijah, predvsem pa - znanju in praksi inženirjev. Kot je za akademijo ugotavljal član inženirske ekipe Lju Junquj, bo leto trajajoča misija precejšen napor. "Nadzorniki in inženirji bodo mesečno opravili nekje 15 zaporednih nočnih izmen," je pojasnil.
Ena glavnih nalog nadzorne skupine je vozilo in pristajalni modul "uspavati", ko pade noč, in ga ponovno prebuditi, ko naša zvezda znova posije na sončne celice, ki poganjajo napravi. Ob zadnjem prebujenju naj bi odpovedala ena izmed kamer, poroča Planetary Society.

Robotske odprave na Luno so nekoliko zapletene zaradi svetlobnih razmer. Lunina noč traja okoli 14 zemeljskih dni in takrat temperature padejo na 180 stopinj Celzija pod ničlo. Podobno kot Voyager osnovno vezje pred zamrznitvijo varuje jedrski reaktor na plutonij, poroča BBC.

Ko se vrne dan, Luna nima zaščitne atmosfere pred celotnim spektrom sončnih žarkov. Sevanje je tako poškodovalo nekatere instrumente, prav tako jim ni dobro dela pregretost čez 100 stopinj Celzija podnevi.

Velikopotezni kitajski vesoljski program je obenem tudi velika predstava za domačo in tujo javnost. Po zgledu Nase, ki svoje uspehe dejavno ovekoveči prek vseh dostopnih medijskih kanalov, so tudi Kitajci v živo prenašali navdušene odzive iz "nadzorne sobe" odprave.
Misijo so pospremili s številnimi videi, fotografijami, lepimi računalniškimi animacijami, poročili, igračami (ena izmed kitajskih tovarn se je odločila proizvesti celo tematizirane spolne igrače), vendar po mnenju BBC-jevega dopisnika ni dosegel želenega učinka. Kitajci so denimo na vrhuncu - ob prenosu pristanka - veliko več pozornosti posvečali priljubljenemu resničnostnemu šovu.

V čakanju na nova odkritja z Lune si oglejte podobe, ki jih je objavila kitajska akademija znanosti.