Airbus ima v uporabi pet belug. Foto: EPA
Airbus ima v uporabi pet belug. Foto: EPA

Pet novih letal, ki temeljijo na potniškem letalu A330, bo zamenjalo floto trenutnih transportnih letal, ki so zaradi trebušate oblike dobila ime po vrsti belega kita beluga. Pri Airbusu predvidevajo, da bodo nova letala lahko začeli uporabljati sredi leta 2019.

Večino svojih letal Airbus izdela v tovarnah v Toulousu v Franciji in v Hamburgu v Nemčiji, nekaj pa še v Veliki Britaniji in Španiji. Novo transportno letalo bo družba uporabljala za prevoze med temi štirimi tovarnami, za tovarne na drugih celinah pa bodo še naprej uporabljali ladijski prevoz. Airbus ima sicer v načrtu postavitev tovarn na Kitajskem in v ZDA.

Letalo nenavadne oblike je eno najzmogljivejših transportnih letal na svetu in je prvič poletelo leta 1994. Izdelali so ga na osnovi letala A300 in ga uporabljajo za prevoze velikih letalskih delov, kot so krila in deli trupa, pa tudi za helikopterje. V uporabi je pet letal, s katerimi vsak teden opravijo okoli 60 poletov.

Tudi prevoz umetniških del
Z belugo prevažajo celo velikanska umetniška dela, ki jih ne spravijo v druga letala. Tako so letalo uporabili za prevoz dela francoskega slikarja Eugena Delacroixa "Svoboda vodi ljudstvo" iz Pariza v Tokio.

Za izdelavo nove vrste beluge se je Airbus odločil zaradi povečanega povpraševanja po njegovih letalih z vseh delov sveta. Sedanje letalo je sposobno prevoza kril letala A340 in trupa novega letala A350, vendar pa je vseeno premajhno za večino delov novega superjumba A380.

Novo letalo bo sposobno prevažati še težji tovor, imelo pa bo tudi daljši doseg. Z novo generacijo belug bo lahko Airbus podvojil polete na 120 na teden.