Veseli astronavti po pristanku v mrzli kazahstanski stepi. Foto: Reuters
Veseli astronavti po pristanku v mrzli kazahstanski stepi. Foto: Reuters

Kapsula Sojuz, kjer so bili ameriški astronavt Mike Fossum, japonski astronavt Satoši Furukava in ruski kozmonavt Sergei Volkov, je v kazahstanski stepi, na območju Arkalika na severu Kazahstana, pristala ob 3. uri in 26 minut po srednjeevropskem času. Ameriška vesoljska agencija Nasa je sporočila, da je kapsula pristala na strani, a da to v vetrovnih razmerah ni nič čudnega.

Astronavti, ki so v vesolju preživeli 165 dni, se dobro počutijo, televizijski posnetki pa so pokazali tri nasmejane moške, ki so, zaviti v tople odeje, s tistimi, ki so jih pričakali, delili vtise iz vesolja. "Pristanek je bil brez težav. Vse je super," je po pristanku povedal Volkov.

Trojica bo v vesolju ostala do marca
Na Mednarodni vesoljski postaji so zdaj ostali dva Rusa, Anatolij Ivanišin in Anton Škaplerov, ter Američan Dan Burbank, ki jih je Sojuz iz vesoljskega oporišča Bajkonur v Kazahstanu v vesolje ponesel 14. novembra, in ki naj bi v vesolju ostali do marca prihodnje leto. Stara ekipa je imela le šest dni časa, da je novim prebivalcem vesoljske postaje predstavila način dela in bivanja v vesolju. Nova skupina astronavtov naj bi na Mednarodno vesoljsko postajo predvidoma poletela decembra, takrat pa bo ekipa na postaji popolna.

Sojuz v vesolje tri mesece pozneje, kot je bilo predvideno
Potem ko je ameriška vesoljska agencija Nasa julija letos po 30 letih končala s svojim programov raketoplanov, je Sojuz edino vesoljsko plovilo, ki bo potovalo na Mednarodno vesoljsko postajo, tako da se bodo morali astronavti in strokovnjaki za prevažanje posadk in opreme v vesolje opirati na Ruse. Tokratni polet Sojuza je bila tudi prva izstrelitev Sojuza s človeško posadko v vesolje po avgustovskem strmoglavljenju plovila Progres brez posadke.

Kot je poročal BBC, velja Sojuz za precej varno plovilo za potovanje v vesolje, a so se ruski znanstveniki odločili, da bodo po omenjeni nesreči polete v vesolje s človeško posadko prestavili za skoraj tri mesece, da bi se prepričali, da so poleti res varni. Vodja ruske vesoljske agencije je zagotovil, da je bila avgustovska nesreča posledica napake, ki jo je povzročil zastoj na cevi za gorivo.