Popolni sončni mrk, ki so ga tokrat lahko spremljali v Aziji, je trajal šest minut in 39 sekund. Foto: EPA
Popolni sončni mrk, ki so ga tokrat lahko spremljali v Aziji, je trajal šest minut in 39 sekund. Foto: EPA
Šanghaj
Takole je sončni mrk Šanghaj za nekaj minut zavil v temo. Foto: EPA
Bangladeš
Poteka Sončnega mrka ne smemo opazovati s prostim očesom, za to potrebujemo varilno steklo št. 12, posebna očala za opazovanje mrka ali posebno folijo. Foto: EPA
Azijo zatemnil sončni mrk

Mrk se je začel na zahodu Indije v Gudžaratu, nato je prečkal Indokitajsko, Nepal, Mjanmar, Bangladeš, Butan, velik del Kitajske in Tihi ocean, opazovali pa naj bi ga dve milijardi ljudi. Ponekod je mrk trajal kar šest minut in 39 sekund, privabil pa je številne znanstvenike in radovedneže z vsega sveta.

V Indiji je Luna začela zastirati Sonce ob 6.53 zjutraj (ob 2.53 po srednjeevropskem času), popolni mrk je trajal med tremi in štirimi minutami, nato je prešel nekatere japonske otoke, na Kitajskem je bil viden pet minut, nazadnje pa ga je bilo mogoče videti v majhni državici Kiribati, kjer pa je trajal šest minut in 39 sekund. Delni mrk je bilo mogoče spremljati v številnih azijskih državah in v Tihem oceanu.

Zanimanje za mrk ogromno
Sončni mrk je v kraje, kjer ga je bilo mogoče spremljati, privabil številne obiskovalce z vsega sveta. Iz Šanghaja so poročali, da so bili že mesece vnaprej razprodani vsi hoteli v mestu, v Indiji pa so razprodali vse karte za polet letala boeing 737, s katerega je bilo mogoče mrk opazovati na višini 12.000 metrov.

Na severu Indije, v svetem mestu Kurukshetra, se je zbralo milijon in pol hindujskih vernikov, ki so se med mrkom okopali v očiščeni vodi, s tem pa prispevali k osvoboditvi svoje duše. Številni verniki so se med mrkom okopali tudi v Gangesu v mestu Varanasi. Debeli oblaki nad indijsko vasico Taregna, kjer je bil epicenter mrka, so zastrli sončni mrk, zato so številni obiskovalci vasico zapustili razočarani.

Popolni sončni mrk povzroči spremembe na Zemlji
Sončni mrk je pojav, ko so Luna, Zemlja in Sonce poravnani. Luna je na sredini in njena senca opazovalcem na Zemlji zakrije Sonce. Poznamo tri vrste sončnih mrkov - popolnega, delnega in kolobarjastega. Tokrat so lahko v Aziji spremljali popolni sončni mrk, kjer je fotosfera popolnoma zakrita.

Ob sončnem mrku se zgodijo tudi spremembe na Zemlji. Ptice nekaj minut pred popolnim mrkom utihnejo, začne upadati hitrost vetra, pokrajina in nebo spreminjata barvo, temperatura pada. Po koncu mrka traja še nekaj minut, da se ptice spet oglasijo, svetloba se vrača, toplota pa ne tako hitro.

Naslednji tak mrk šele leta 2132
Zadnji popolni sončni mrk se je zgodil avgusta leta 2008 in je trajal dve minuti in 27 sekund. Letošnji mrk je s svojimi šestimi minutami in 39 sekundami dosegel skoraj najdaljši mogoč čas, saj popolni mrk ne more biti daljši od sedmih minut in 31 sekund. Naslednji mrk, ki bo tako dolg, se bo zgodil leta 2132.

Spodaj si lahko ogledate fotografije mrka, ki so jih za MMC iz Šanghaja prek interneta pošiljali trije učitelji in dvajset dijakov gimnazije Jožeta Plečnika.

Azijo zatemnil sončni mrk