Teleskop sestavlja 66 anten. Foto: EPA
Teleskop sestavlja 66 anten. Foto: EPA

S pomočjo kar 66 anten, od katerih je vsaka težja od sto ton, bodo znanstveniki skušali razvozlati skrivnosti vesolja. Največji teleskop na svetu je na planoti Chajnantor na nadmorski višini 5058 metrov. Antene so postavljene na razdalji do 16 kilometrov.

Alma (Atacama Large Millimeter Array) je skupen projekt Severne Amerike, Evrope in Azije. Gradnja teleskopa je stala 1,3 milijarde dolarjev.

Vodja projektov pri Almi Wolfgang Wild je pojasnil, da nov teleskop pomeni takšen preskok, kakršen je bil, ko je opazovanje prešlo s prostega očesa na prvi teleskop.

Alma naj bi znanstvenikom pomagala posneti rojstvo zvezd in oblikovanje ozvezdij, s čimer bi pridobili nova spoznanja o zgodovini vesolja.

Čilski Andi so bili za gostitelja največjega teleskopa izbrani zaradi visoke nadmorske višine in suhega ter obsežnega območja. "Ni bilo veliko krajev na svetu, ki bi bili primerni. Menda je samo železniška postaja nekje v Tibetu zgrajena na višji nadmorski višini," je povedal Wild.

Čeprav znanstveniki na splošno že vedo, kakšne informacije bodo zbrali s pomočjo Alme, pa vseeno pričakujejo presenečenja. "To je nekako tako kot pri Galileu. Vsekakor nismo pričakovali, da bo odkril lune okoli Jupitra, zato smo bili presenečeni, ko jih je našel," je dejal Wild.

Pri gradnji teleskopa je sodelovalo več kot 500 ljudi z vsega sveta, po odprtju pa bo observatorij zaposloval okoli sto ljudi.