Vesoljsko plovilo dva naj bi v orbito poletelo z izstrelišča v Novi Mehiki. Foto: Reuters
Vesoljsko plovilo dva naj bi v orbito poletelo z izstrelišča v Novi Mehiki. Foto: Reuters

Osemsedežno Vesoljsko plovilo dva (SpaceShipTwo; SS2) z raketnim pogonom, ki je v lasti podjetja Virgin Galactic, so predstavili v puščavi Mojave med Los Angelesom in Las Vegasom. SS2 naj bi bil za začetek komercialnih poletov v vesolje pripravljen do leta 2011. "Želim si, da bi to plovilo zaznamovalo povsem nov začetek obdobja komercialnih poletov v vesolje," je ob tem poudaril Branson.

Virgin Galactic je že zbral okoli 42 milijonov dolarjev, ki so jih prispevali predvsem morebitni "vesoljski potniki". Ti naj bi za dve uri in pol trajajočo vožnjo z SS2 odšteli 200.000 dolarjev.

Virgin Galactic je predstavil tudi potek vesoljskega potovanja, ki ga ponujajo. Nosilne rakete naj bi SS2 ponesle do višine dobrih 15 kilometrov nad Zemljo. Plovilo naj bi pot nato samo nadaljevalo do višine 110 kilometrov nad Zemljo. Potniki naj bi na tej višini v breztežnosti preživeli šest minut in si od tam ogledali Zemljino oblo, nato pa se vrnili.

Branson se je ob predstavitvi pohvalil, da je ameriška vesoljska agencija Nasa za vesoljska potovanja porabila na milijarde dolarjev, a ji je v vesolje uspelo odpeljati le 480 ljudi. "Zares upamo, da bomo mi v prihodnjih letih v vesolje poslali na tisoče popotnikov. Kljub temu se moramo še pred prvim poletom prepričati, da smo zgradili 100-odstotno varno plovilo," je dejal milijarder.