Taljenje ledu. Foto: Reuters
Taljenje ledu. Foto: Reuters

Dolgoletno prepričanje doslej je bilo, da se bo gladina morja do leta 2100 zvišala za največ meter. Najnovejša raziskava pa napoveduje, da naj bi se zvišala za dvakrat več, britanski BBC povzema Slovenska tiskovna agencija. Avtorji opozarjajo, da bi bilo lahko zaradi tega svoje domove prisiljenih zapustiti več sto milijonov ljudi.

Vprašanje povišanja gladine morja je bilo ena najbolj kontroverznih vprašanj, ki so se zastavljala, ko je Medvladni forum za podnebne spremembe (IPCC) leta 2013 objavil svoje peto poročilo. V njem IPCC opozarja, da se bo gladina morja zaradi nadaljnjega segrevanja Zemlje in brez večjih zmanjšanj emisij do leta 2100 povišala med 52 in 98 centimetri. Številni strokovnjaki menijo, da so to zelo konservativne ocene.

Težko pričakovano podnebno poročilo: zvišanje povprečne temperature omejiti na 1,5 stopinje Celzija

Da bi pridobili jasnejšo predstavo, so vodilni strokovnjaki izvedli t. i. strukturirano strokovno presojo, v okviru katere so znanstveniki na podlagi svojega razumevanja tega, kar se trenutno dogaja na Grenlandiji ter Antarktiki, izdelali svoje napovedi. Med drugim so tako napovedali, da se bo gladina morja, če se bodo emisije toplogrednih plinov nadaljevale v zdajšnjem obsegu, do leta 2100 zvišala za od 62 do 238 centimetrov. To naj bi se zgodilo v primeru najhujšega scenarija, po katerem naj bi se temperature po svetu zvišale za približno pet stopinj Celzija.

"Do leta 2100 bi se lahko gladina morja zvišala od 7 do 178 centimetrov, a če k temu dodate taljenje ledenikov in ledene površine zunaj ledenih plošč ter toplotno raztezanje morja, lahko kmalu pridete do dveh metrov," je opozoril vodilni avtor raziskave, profesor Jonathan Bamber iz britanske univerze Bristol.

Povišanje gladine morja za približno dva metra bi imelo katastrofalne posledice. Znanstveniki so izračunali, da bi takrat z obličja Zemlje izginilo približno 1,79 milijona kvadratnih kilometrov kopenske površine, kar ustreza velikosti Libije. Poleg tega bi se večina izgube kopnega zgodila na rodovitnih območjih, kot je delta reke Nil. V več predelih Bangladeša bi bilo za ljudi življenje zelo težko. Ogrožena bi bila tudi pomembnejša mesta na svetu, kot so London, New York in Šanghaj.

"Če to postavimo v primerjavo: kriza v Siriji je v Evropo prignala približno milijon beguncev. A to je približno 200-krat manj od števila ljudi, ki bi ostali brez svojih domov, če se bo gladina morja zvišala za dva metra," je še dejal Bamber.

Avtorji raziskave ob tem poudarjajo, da je na voljo še dovolj časa, da se svet izogne tovrstnemu scenariju, vendar bi morali v prihodnjih desetletjih bistveno zmanjšati emisije. Verjetnost za najbolj črnogled scenarij je po ocenah znanstvenikov približno petodstotna.

Raziskava je bila predstavljena v strokovni reviji Proceedings of the National Academy of Sciences.