Golobi, redni spremljevalci mestnih središč. Foto: Reuters
Golobi, redni spremljevalci mestnih središč. Foto: Reuters

Golobi so ena najuspešnejših mestnih ptic. Po Evropi jih je okoli 28 milijonov, velika večina pa je skoncentrirana po mestnih središčih. Poleg odsotnosti plenilcev in varnih zavetij za razmnoževanje je glavni razlog za uspešnost njihova zmožnost iskanja "človeških virov" hrane.

Pri tem so ptiči učinkoviti - zmanjšajo čas, namenjen iskanju hrane, in povečajo čas, namenjen prehranjevanju na urbanih območjih, saj se hitro naučijo razlikovati med "prijaznimi" ljudmi in tistimi, ki jih odganjajo.

Nedavni incident v Ljubljani - mučenje golobov.

Do ugotovitev, ki so jih francoski raziskovalci objavili v znanstveni publikaciji Animal Cognition, so prišli s serijo poskusov v mestnih parkih Pariza. Raziskovalca sta bila približno enake starosti in podobnega videza, nosila pa sta različne žive barve oblačil. Oba sta se z golobjo hrano odpravila v park. Prvi je bil do golobov prijazen, drugi pa jih je odganjal. Pri vseh poskusih so se ptice zelo hitro naučile razlikovati med hraniteljema. Zmesti se niso pustile niti takrat, ko sta raziskovalca zamenjala oblačila.

Golobi na urbanih območjih se med seboj precej razlikujejo po barvi in vzorcih. Mestni golobi so neposredni potomci divjih skalnih golobov, ki se od drugih razlikujejo po dveh črnih črtah na krilih, pri nas pa jih lahko najdemo v votlinah slovenskega Primorja. Skupina golobov šteje skoraj 400 vrst.