Novi telefon so razvili pri Googlu. Foto: MMC RTV SLO
Novi telefon so razvili pri Googlu. Foto: MMC RTV SLO

Nov telefon so razvili pri družbi Google. T-Mobile G1 je na videz dokaj značilen predstavnik pametnih telefonov z velikim zaslonom občutljivim na dotik, pa tudi drsno alfa numerično tipkovnico, ki se pri prenašanju zloži v dno naprave. Za enostavno rokovanje z enko roko ima vgrajeno sledilno kroglico, kar omogoča lažjo navigacijo med funkcijami telefona in izbirnimi menuji.

Kar telefon ločuje od podobnih izdelkov je povsem nov operacijski sistem in vgrajena programska oprema, zasnovana na odprti kodi in tesno povezana s spletnimi storitvami družbe Google. Na telefonu tako lahko uporabljamo mobilno različico poštnega servisa Gmail, pregledujemo lahko video posnetke servisa YouTube in si pomagamo pri navigaciji s servisom Google Maps Street View. Seveda je vgrajen spletni brskalnik, prilagojen iskalnik in program za trenutno sporočanje. T-Mobile G1 sicer podpira omrežja 3G in EDGE, prav tako pa vsebuje vmesnik Wi-Fi. Za navigacijo skrbi vgrajen sprejemnik GPS, kot prvi telefon pa ima vgrajen elektronski kompas, kar olajša natančno usmerjanje v pravo smer.

Vgrajeni operacijski sistem omogoča simultano izvajanje več programov sočasno, kar pomeni, da lahko denimo brskamo v spletnem brskalniku, medtem, ko prenašamo elektronsko pošto ali video posnetke. Program za trenutno sporočanje podpira sisteme Google Talk, AOL, Yahoo Mesenger in Windows Live Messenger. Za zajem fotografij in video posnetkov je vgrajen fotoaparat z ločljivostjo 3 milijone pik. T-Mobile G1 je seveda tudi glasbeni predvajalnik, vgrajen pa je tudi poseben program, ki omogoča neposredno povezavo s spletno prodajalno glasbe družbe Amazon.com. Ob predstavitvi telefona je zaživela tudi spletna trgovina Android Market, v kateri bodo lahko uporabniki kupili dodatne programe za telefone s platformo Android.

Telefon bo na začetku na voljo v ZDA, začetek prodaje pa bo v drugi polovici oktobra. Ameriški uporabniki bodo za telefon odšteli 179 dolarjev (približno 120 evrov) ob sklenitvi dvoletnega naročniškega razmerja. Novembra pride telefon v Veliko Britanijo, v začetku leta 2009 pa še v Nemčijo, Avstrijo, Češko in na Nizozemsko.

Novico je napisal uporabnik Vladimir Djurdjič